Obama to schytal hned od dvou světových politiků. Prý straní teroristům...

14.02.2016 6:21

V posledních dnech celá řada evropských politiků kritizovala ruské nálety na syrské město Aleppo. Na rozdíl od kancléřky Merkelové či prezidenta EU Donalda Tuska francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius naopak kritizoval kroky Spojených států. Do Washingtonu se ovšem pustil i turecký prezident Erdogan.

Obama to schytal hned od dvou světových politiků. Prý straní teroristům...
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„V naší společné koalici panuje mnoho rozdílných názorů. Poukazoval jsem na to již mnohokrát v minulosti, ale musím to zopakovat i nyní. Máme pocit, že především ze strany hlavního hráče v západní koalici nejsou dodržovány všechny závazky,“ vyčinil Spojeným státům Fabius, který ovšem kritizuje americkou politiku v Sýrii dlouhodobě. Prezidentu Obamovi v minulosti vyčítal to, že nedodržel svůj závazek a nepostaral se o vypuzení syrského prezidenta Bašára Asada ani poté, co prokazatelně použil chemické zbraně. Tureckého prezidenta Erdogana navíc Fabius obvinil z toho, že „straní teroristům“.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Nemyslím si, že prezident Obama na konci svého mandátu změní své postoje a odhodlá se k akci, jak deklaroval ministr zahraničí John Kerry,“ dodal v týdnu Fabius, který by měl brzy svůj ministerský post opustit a zamířit do čela ústavního soudu. Jak uvádí server The Atlantic, kritika francouzského diplomata americké politiky v Sýrii přichází ve chvíli, kdy Asadova armáda s pomocí ruských sil bombarduje pozice povstalců v Aleppu. „V důsledku těchto bojových akcí z města odcházejí další desítky tisíc jeho obyvatel a míří k hranicím s Tureckem,“ dodává The Atlantic.

Spojené státy však kromě Fabiuse překvapivě kritizoval také turecký prezident Recep Erdogan. Ohradil se především vůči podpoře Spojených států syrské Strany demokratické unie (PYD), která udržuje kontakty s kurdskou Stranou pracujících (PKK). „Jsou Američané na naší straně, nebo podporují teroristy z PYD a PPK? Zahraniční politika Spojených států utopila náš region v moři krve,“ poznamenal turecký prezident v Ankaře. Kritická slova Erdogana jsou poměrně překvapivá, protože prozatím Washington vždy stál za Ankarou. Ať už se to týkalo sporů Ankary s Moskvou, či obvinění, že Turecko podporuje Islámský stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…