Obama vzkazuje: Rusko je jen regionální velmoc. Víc než jeho se bojím útoku na New York

26.03.2014 12:15

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy je Rusko „pouze regionální mocností“, která navíc svou akcí na Krymu neukázala sílu, ale slabost. Svůj názor Obama vyjádřil v Haagu na závěr vrcholné schůzky o jaderné bezpečnosti. O jeho projevu referuje server Britské listy.

Obama vzkazuje: Rusko je jen regionální velmoc. Víc než jeho se bojím útoku na New York
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„USA mají také vliv na své sousedy, ale normálně k nim nepotřebujeme provádět vojenskou invazi, abychom si s nimi vytvořili silný vztah spolupráce. To, že Rusko dospělo k názoru, že musí zasáhnout vojensky a dopustit se znásilnění mezinárodního práva, naznačuje, že má Rusko menší vliv, ne větší,“ vysvětloval americký prezident.  

Kromě toho americký prezident zopakoval hrozbu, že pokud budou Rusové pokračovat v dobývání cizích území a překročí hranici Krymu na východní Ukrajinu, zavedou země G7 vůči Putinově zemi mnohem tvrdší sankce. Ty prý sice poškodí i samotné západní země, ale Rusko na ně prý doplatí mnohem více.

Celý text ZDE.

Obama zdůraznil, že odmítá ruské ospravedlnění invaze na Krym precedentem Kosova. „Když slyším analogie s Kosovem, kde docházelo k vraždění tisíců lidí jejich vládou, je to srovnání, které je naprosto nesmyslné,“ rozčílil se Obama. Na Krymu podle něj neexistoval vůbec žádný důkaz, že by rusky mluvící občané byli jakýmkoliv způsobem ohrožováni.  

Na druhou stranu však Obama odmítl slova svého protikandidáta z posledních voleb Mitta Romneyho, že Rusko je znovu hlavním geopolitickým nepřítelem USA. Obamu prý mnohem více znepokojuje možnost teroristického útoku jadernou bombou na New York. Právě sem proto mají směřovat jeho další zahraničně politické aktivity.

Americký prezident rovněž zdůraznil, že USA budou bránit pouze své spojence v NATO, a pokud jde o jiné země ohrožené ruským vlivem, hodlá Washington k jejich pomoci ve spolupráci se světovým společenstvím užívat pouze nevojenského tlaku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…