Obamo, Obamo, co jsi to zase způsobil? Vlivný americký konzervativec a někdejší prezidentský kandidát si zoufá nad nejnovějším prezidentovým nápadem

24.12.2014 8:52

Konzervativní americký komentátor Patrick. J. Buchanan ostře kritizuje prezidenta Obamu i starostu New Yorku za jejich nespravedlivý přístup vůči policii.

Obamo, Obamo, co jsi to zase způsobil? Vlivný americký konzervativec a někdejší prezidentský kandidát si zoufá nad nejnovějším prezidentovým nápadem
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

„Co chceme? Mrtvé policajty! Kdy to chceme? Teď!“ přibližuje Buchanan jeden z transparentů, který se objevil na demonstraci v New Yorku, a dodává, že nyní konečně mají, co chtěli. „V sobotu byli zabiti ve svém hlídkovém voze dva policejní důstojníci Rafael Ramos a Wenjian Liu. Zavraždil je zločinec Ismaaiyl Brinsley, který nejprve zastřelil svoji přítelkyni a poté na sociálních sítích ohlásil, že jde pomstít smrt dvou Afroameričanů Michaela Browna a Erica Garnera, kteří byli zastřeleni policií.

„Za smrt našich dvou kolegů nese zodpovědnost mnoho lidí. Předně se to týká lidí z radnice a starosty města Billa de Blasia,“ prohlásil Patrick Lynch z Policejní asociace. Jeho kolega z asociace a bývalý guvernér Ed Mullins se nechal slyšet, že smrt obou policejních důstojníků je výsledkem protipolicejní rétoriky de Blasia a státního zástupce Erica Holdera. Když starosta města New York dorazil do nemocnice, desítky policistů se k němu v reakci za jeho postoje obrátili zády.

„Předchůdce de Blasia ve funkci starosty Rudy Giuliani se jej pokoušel bránit a tvrdil, že je to nespravedlivé obvinění. Zároveň však dodal, že demonstrace proti policii neměly probíhat tak agresivním způsobem. Jasně, že neměly. A morální zodpovědnost za smrt Ramose a Liua leží v rukách de Blasia, Holdera, Al Sharptona a prezidenta Obamy. To oni poskytli prostor a veřejně podporovali nenávistné výpady proti policii,“ kritizuje Buchanan.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Kde ti čtyři byli, když protestující zablokovali náměstí, ulice, mosty, tunely i obchody po celé Americe? Co dělali, když protestující posílali nenávistné vzkazy policii? Proč nic neudělali ve chvíli, kdy zuřící demonstranti nebyli schopni přijmout rozhodnutí velké poroty v případě Ferguson a v reakci na ně zapalovali auta a rozbíjeli výkladní skříně v ulicích? Když se velká porota rozhodla neobvinit policistu Daniela Pantalea ze smrti Erica Garnera, starosta de Blasio neuklidnil situaci, ale naopak vyjádřil znepokojení a prohlásil, že jde o velmi bolestivý den pro všechny v New Yorku,“ poukazuje Buchanan.

Podle Buchanana záměrně šířil lži o tom, že bílí policisté nenávidí Afroameričany a ti by se jich měli obávat. Navíc se nechal slyšet, že varoval svého syna, aby si při jednání s policisty dával velký pozor. „Tento mýtus je lživý a nebezpečný. Když policista Darren Wilson zastřelil na předměstí St. Louis Ferguson černocha Michala Browna, Holder odsoudil údajný rasismus, okamžitě letěl na místo a pověřil FBI, aby vedla vlastní vyšetřování. Navíc dodal, že je státní zástupce, ale také černoch,“ podivuje se Buchanan.

„A když porota v St. Louis dospěla k závěru, že Wilson žádný zločin nespáchal a jednal pouze v sebeobraně, Holder oznámil, že jeho oddělení podá proti Wilsonovi žalobu za porušení Brownových občanských práv. V narůstajícím střetu mezi policií a černou komunitou se Holder a prezident Obama postavili nikoli na stranu práva, ale na stranu protestujících Afroameričanů,“ píše Buchanan a konstatuje, že kdyby ve městech nedohlíželi na pořádek policisté, okamžitě by propukl chaos. „Co to vypovídá o charakteru lidí, na kterých závisí naše demokracie?“ pokládá si řečnickou otázku Buchanan.

„Všichni tihle protestující blokují dopravu a já sem musím posílat policisty ze čtvrtí, kde jsou nejvíce zapotřebí. Jak mohu zabránit krádežím, vraždám a dalším násilným činům, když musí policisté řídit dopravu narušenou demonstracemi?“ cituje Buchanan policejního náčelníka z Washingtonu Cathyho Laniera. „Je to snad policejní brutalita, která způsobuje vraždy, násilné trestné činy a krádeže v těchto čtvrtích?“ ptá se ironicky Buchanan.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…