Obamo, přestaň už váhat a přikroč konečně k činu. Americký tisk vyzývá k útoku na Ukrajině

10.04.2015 13:14

Americký deník The Washington Post poukazuje na názory některých vojenských expertů, podle kterých může na východě Ukrajiny opět propuknout válka. Proruští separatisté prý neustále porušují příměří a Obama by společně s vůdci Evropské unie tyto skutečnosti neměl nadále ignorovat.

Obamo, přestaň už váhat a přikroč konečně k činu. Americký tisk vyzývá k útoku na Ukrajině
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

Zatímco je pozornost Západu upřena na Blízký východ, ruská agrese na východní Ukrajině dle amerického deníku pokračuje. Ostřelování ukrajinské armády ze strany proruských sil je prý na denním pořádku a k faktickému porušování mírové dohody z Minsku je porušováno od samého počátku příměří. Od minulé soboty bylo zabito devět vojáků ukrajinské armády. K nárůstu podobných incidentů dochází i podle pozorovatelů z OBSE. „Je velmi pravděpodobné, že zmrazený konflikt může brzy eskalovat do otevřené války,“ píše se v americkém deníku.

Deník připomíná, že součástí dohody o příměří je závazek obou stran o stažení těžkých zbraní z předních linií. „Místo toho se však naopak na frontu dostávají další vojenské systémy. O porušování dohody v tomto smyslu na konci minulého měsíce hovořil i nejvyšší velitel NATO Philip Breedlove,“ uvádí Washington Post a dodává, že proruské síly jsou nyní soustředěny především severně od Doněcku a v okolí přístavního města Mariupol. „Právě Mariupol je nyní považován za nejpravděpodobnější cíl nových útoků. Moskva si chce ovládnutím města zajistit pozemní přístupovou cestu na Krym,“ konstatuje deník.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Tento názor zastává například expertní tým podporovaný think tankem Atlantic Council a nadací Open Society, v jehož čele stojí bývalý velitel NATO Wesley Clark. Ten před několik dny zmiňoval, že další ruský útok lze očekávat do dvou měsíců. Nevyloučil ovšem, že k mohutné ofenzivě může dojít třeba již příští týden. Podle Clarka Moskva poslala na východní Ukrajinu 9000 vojáků, aby tak navýšila stávající počet 30 000 až 35 000 bojovníků separatistických sil. Součástí dodávky bylo dle Clarkových informací také 400 tanků a 700 raket.

Clark rovněž poznamenal, že ukrajinská armáda úspěšně čelila separatistům, ale proti ruské armádě a jejím moderním zbraním neměla příliš šanci. „Ukrajinští vojáci nemají dostatek obranných zbraní, které by dokázaly zastavit ruské tanky T-90, ani dostatečné a funkční rádiové spojení mezi jednotlivými jednotkami,“ prohlásil Clark s tím, že americké zbraně poskytnuté ukrajinské armádě by mohly Rusko od další vojenské agrese odradit. „Americký prezident přesto stále vystupuje proti zastáncům poskytnutí zbraní ukrajinské armádě a stejně jako vůdci Evropské unie ignoruje neustálé porušování příměří ze strany separatistů. Nicméně američtí i evropští vůdci říkají, že pokud Rusko napadne Mariupol, západní síly nezůstanou pasivní,“ uzavírá Washington Post.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…