Obavy z Van der Bellena byly oprávněné, pustil se do rakouského prezidenta Strejček

06.05.2017 22:12

Bývalý europoslanec Ivo Strejček (ODS), který je v současné době poradcem exprezidenta Václava Klause, se na webu Institutu Václava Klause vyjádřil k osobě rakouského prezidenta Van der Bellena.

Obavy z Van der Bellena byly oprávněné, pustil se do rakouského prezidenta Strejček
Foto: Facebook AVdB
Popisek: Alexander Van der Bellen, rakouský prezident

„Naše obavy z Van der Bellena byly oprávněné,“ konstatuje Strejček úvodem. Vzpomněl na rok stará slova Institutu Václava Klause, kdy tento napsal, že v rakouských volbách kandiduje představitel Zelených, kteří mohou být jen těžko považováni za systémovou, demokratickou a neextremistickou stranu. „Když jsme v následujícím z našich stanovisek komentovali výsledek tamních prezidentských voleb, byli jsme přesvědčeni, že: ‚Hoferův program, který byl poražen, byl vším, čeho se dnešní Evropa děsí, ale současně vším, co stále viditelněji probublává v náladách běžných voličů i v ostatních zemích EU‘,“ napsal Strejček.

Podle něj se Institut nemýlil a na jeho slova došlo. Poukazuje následně na Van der Bellenova slova v odpovědi na otázku legitimity nošení muslimských šátků. „Pokud bude opravdová a bující islamofobie pokračovat, přijde den, ve kterém požádám všechny ženy, aby nosily šátek – všechny – ze solidarity k těm, co tak činí z náboženských důvodů,“ uvedl Strejček Van der Bellenovo prohlášení s tím, že jde o bezprecedentní obrácení logiky. 

„Namísto rozhodné obhajoby faktu, že ti, kteří do Rakouska přicházejí, mají udělat vše, aby se s většinovou společností sžili, bude nutit své občany, aby se vzdali svých zvyklostí ve prospěch cizorodých obyčejů,“ poznamenal.

Jak Strejček uvádí, Rakušané si zvolili zeleného mutikulturalistu, politického extremistu, člověka názorově nekompatibilního s rakouským katolickým hodnotovým rámcem a vnímáním společenského uspořádání. „Když ve volbách Van der Bellena opakovaně odmítnul rakouský ‚venkov‘, správně cítil, proč to dělá. Tušil, že zelený evropský hodnotový liberál Bellen není nositelem toho, co stále víc postrádají: pevnější přikotvení k tradici, svým zvykům a svému patriotismu,“ podotkl bývalý europoslanec. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…