Občané nejsou Babišovi zaměstnanci. Žádný odboj, jde o svědomí. Tomáš Klus promluvil

14.08.2018 15:10

Zpěvák Tomáš Klus před časem oznámil, že hodlá přehlížet předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) a jeho Agrofert na všech frontách. Holding je momentálně odložen ve svěřenském fondu premiéra, ale najdou se lidé, kteří mají za to, že Babiš si stále v Agrofertu ponechal svůj vliv. K Tomáši Klusovi se postupně přidali i další zpěváci, herci a další osobnosti veřejného života. Klus má z toho radost. Jedna věc ho však prý zaráží.

Občané nejsou Babišovi zaměstnanci. Žádný odboj, jde o svědomí. Tomáš Klus promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Klus

Tomáš Klus se rozhodl vyjevit svůj názor a prohlásil, že se nezúčastní akcí, na které přispívá Babiš nebo jeho Agrofert. Rozhodl se takto chovat, protože to považuje za správné. „Spíš mě zaráží, že říct svůj názor v dnešní době budí takové emoce. Vlastně vznikly tři tábory. Zástupci toho prvního mě chtějí věšet v různých částech republiky a vyhrožují, že mě při tom budou tahat za různé části těla. To jsou ti, co si myslí, že jsem způsobil nějakou vlnu agrese ve společnosti. Mají pocit, že jsem napadl jejich myšlení, popřípadě člověka, s jehož myšlenkami se ztotožňují. Pak je druhý tábor. V něm hledají hrdinu, který všechno vyřeší za ně. A poslední tábor, který je pro mě milým překvapením v tom, že je nejrozsáhlejší, jsou lidé, kteří jen potřebovali takzvaně zastřešit. Lidé, kteří jasný postoj zastávají, žijí nebo se právě rozhodli žít v rámci svých ideálů. Tito lidé nejsou závislí na nějaké vnější síle, která něco změní. Jsou rozhodnuti začít u sebe a přijmout individuální zodpovědnost za veřejný prostor. To je velice důležitý posun ve vědomí společnosti,“ prohlásil Klus v rozhovoru pro server Forum24.cz.

„Moje snaha je vyvolat dialog o etice ve veřejném prostoru a o významu občana, o návratu k aktivnímu občanství. Myslím si, že je na čase oprášit hodnoty, na kterých tahle společnost dosáhla svých největších úspěchů. V rámci politiky i společenského života. Jsou to takové ty základní věci, ke kterým často přistupujeme jako ke klišé, třeba, že by se nemělo lhát, protože je to špatné,“ pokračoval Klus.

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí

Řada lidí si prý na hodně věcí stěžuje, ale když by své stížnosti mohli přetavit v nějaký konkrétní čin, kterým by dali najevo, co si myslí, raději se dívají jinam a to je problém. Každý by se proto měl zamyslet sám nad sebou. Právě k tomu prý chtěl Klus lidi pohnout. Každý by si měl vyřešit se svým svědomím, zda bude dál jen reptat, ale jinak nebude nic dělat, nebo zda přikročí k činu. Klus ale nechce dávat dohromady nějakou odbojovou skupinu. V debatě se svým svědomím jsme prý každý sám.

Zpěvák se prý chce i nadále věnovat skládání písniček, ale je si vědom, že něco rozjel a bude v tom pokračovat, byť nechce vést nějaký odboj, jen chtěl společnost motivovat k diskusi. Bude v tom pokračovat i navzdory tomu, že zjistil, že řada lidí má dnes strach vyjádřit svůj názor. Mají strach, že za svůj názor budou perzekvováni.

„A to je skutečný problém. Akceptujeme žití ve společnosti, kterou ovládá strach. Pojďme si ho pojmenovat. Nemyslím si, že to je konkrétní jméno člověka, partaje, směru, nebo idey, spíš nějaká systémová závada, něco v hloubce kolektivní mysli národa. To je třeba najít a přenastavit. Osobně si myslím, že už je pozdě na to nadávat, že je to komunisty nebo nějakým jiným způsobem našeho podrobení v minulosti. Minulost je mrtvá. Léta spílání jednotlivcům a partajím, které nám to tady udělaly takový nebo makový, jsou léta rezignace na občanskou moc,“ konstatoval Klus.

Podle zpěváka bychom sice měli vždy mít na mysli, čím jsme jako národ prošli, ale především bychom měli hledět do budoucnosti a měli bychom se snažit ovlivnit ji v pozitivním směru. Klus v této souvislosti několikrát opakoval, že na každém z nás záleží, jak si tu budeme žít. Jen si nesmíme nechat vnutit představu, že stát je firma a my jsme zaměstnanci Andreje Babiše. Nejsme. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…