Občanská neposlušnost! pohrozil Havlův Žantovský na Václaváku

17.11.2019 20:52

„Myšlenku Evropské unie jsem vždy obdivoval. Vaše země je srdcem Evropy, Evropské unie,“ pronesl ve své zdravici pro účastníky Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí dalajláma a hlava tibetské exilové vlády Tändzin Gjamccho. Zmínil i odkaz zesnulého prezidenta Václava Havla. Havlova myšlenka prý v českém národě žije dál a jsme nositelé Havlovy moudrosti a morálních principů. Následně se na pódiu objevil i další řečník spojený s osobou první polistopadové hlavy státu, a to ředitel Knihovny Václava Havla a spoluzakladatel Občanského fóra Michael Žantovský a odstartoval výzvou, která má Česko vymanit z morální krize. „Bude-li to nezbytné, jsme připraveni přistoupit i k nenásilným akcím občanské neposlušnosti,“ varoval Žantovský s tím, že se „Česká republika nesmí stát místem, kde svévolní politici, cyničtí prospěcháři, zákulisní kmotrové a obchodníci s chudobou vládnou takzvaným dolním deseti milionům“.

Občanská neposlušnost! pohrozil Havlův Žantovský na Václaváku
Foto: Repro YouTube
Popisek: Ředitel Knihovny Václava Havla a spoluzakladatel Občaského fóra Michael Žantovský promlouvá k Václavskému náměstí

Anketa

Má Tomio Okamura vaši důvěru?

86%
14%
hlasovalo: 31581 lidí
„Ctění bratři, sestry, zejména čeští bratři a sestry,“ započal svou zdravici 14. tibetský dalajláma, kterou podle svých slov zasílá „s průzračnou vzpomínkou na svá setkání se zesnulým prezidentem Havlem“.

„Jsem velmi šťastný. Jako člověk už tu s námi fyzicky není. Jeho myšlenka ale v českém národě žije dál,“ pokračoval v rámci svého videopozdravu současný dalajláma, jenž jako jeden z prvních navštívil po listopadových událostech a pádu komunistického režimu Československo a tehdy nového prezidenta Václava Havla, od něhož dostal pozvání.

FOTO: Videopozdrav dalajlámy na Koncert pro budoucnost

„Vaše země je srdcem Evropy, Evropské unie. V minulosti jsme zažili příliš mnoho násilí a zabíjení. V závěru 20. století si lidé uvědomili, že společný zájem má větší váhu. Tak vznikla Evropská unie,“ vysvětloval dalajláma ve videu s tím, že myšlenku Evropské unie vždy obdivoval.

Myšlenka Evropské unie by se podle dalajlámových slov měla rozšířit i dále po světě. „Latinská Amerika a pak i Afrika by měly následovat,“ přemítal.

Poté se navrátil k odkazu prvního polistopadového prezidenta. „Jak už jsem říkal, fyzicky už s námi není. Přesto jsem ale zaznamenal, že je váš národ i nadále nositelem jeho moudrosti a morálních principů. Moc si toho vážím. Prosím vytrvejte v šíření Havlových myšlenek.“

FOTO: Pódium na Václavském náměstí

„Když se budeme snažit, může být toto století možná konečně stoletím míru,“ dodává. My jakožto nositelé odkazu Václava Havla tomu prý podle tibetského vůdce můžeme významně přispět.

Hovořil i právník a sociolog Jiří Přibáň. „Zapomněli jsme, že svoboda bez rovnosti nemůže existovat,“ započal svůj projev Přibáň s tím, že mnoho lidí u nás žije ve dluhových pastech a na hranici chudoby. V takové situaci prý nelze mluvit o tom, že jsou tito lidé svobodní.

Nevynechal ani ekologické téma. „Základem každého dortu i chleba, ze kterého jsme živi, je ekologie,“ řekl. A zmínil též, že se „musíme postavit proti politice strachu“ a měli bychom začít volit politiky, kteří „jsou otevřeni sociální a klimatické spravedlnosti“.

FOTO: Studentka a koordinátorka brněnského Fridays for Future Lucie Smolková promlouvá k Václavskému náměstí.

„Tento svět patří nám a budoucnost patří vám – naše děti! Společně zvítězíme!“ hřímal pak po Václavském náměstí závěrem svého proslovu.

Následovala i studentka a koordinátorka brněnského Fridays for Future Lucie Smolková. Ta pokračovala v duchu klimatické ochrany. „Lidi, máte rádi svět?“ započala svou řeč za souhlasného pokřiku davu. Smolková během své řeči tvrdila, že „svoboda vyžaduje, abychom se podělili“, a zvedla varovný prst k tomu, že nyní mají „reálnou moc v rukou šampioni spotřebitelské soutěže“, to se prý musí změnit.  

Následoval ředitel Knihovny Václava Havla a spoluzakladatel Občanského fóra Michael Žantovský. Ten na počátku upozornil, že dnes spustil občanskou iniciativu, která vydala provolání. Vyzývají v něm k obnovení společenské smlouvy mezi občany a státem na principech rovnoprávnosti, vymahatelnosti práva, průhlednosti státní sféry, společné zodpovědnosti za stav přírodního, kulturního i mravního prostředí a k osobní iniciativě každého z nás v boji za uskutečnění požadavků, které by pomohly vyvést Českou republiku z morální krize.

FOTO: Michael Žantovský

„Voláme k odpovědnosti i ty, kdo principy právního státu, lidských práv a zahraničněpolitické orientace České republiky porušují. Jsme odhodláni individuálně i kolektivně přispět k naplňování těchto cílů veřejným vyjadřováním občanských postojů, veřejnou činností i přijetím politické spoluzodpovědnosti,“ uvedl.

Dodává, že se chtějí podílet na protestních akcích občanské společnosti, a bude-li to nezbytné, jsou připraveni přistoupit i k nenásilným akcím občanské neposlušnosti.

„Česká republika se nesmí stát místem, kde svévolní politici, cyničtí prospěcháři, zákulisní kmotrové a obchodníci s chudobou vládnou takzvaným dolním deseti milionům – tedy ve skutečnosti lidem svou prací, tvůrčími schopnostmi a péčí o své rodiny a blízké vytvářejícím všechny společenské a hospodářské hodnoty. Chceme být republikou pro všech deset milionů, která nezapomíná na nikoho!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…