Občanští demokraté příští týden zahájí předvolební kampaň

06.09.2013 12:35

ODS chce zahájit předvolební kampaň příští týden. Podle některých členů vedení bude skromnější než v minulosti. O podobě kampaně bude v pátek jednat širší vedení ODS, které by mělo také schválit kandidátky pro sněmovní volby. ČTK to řekli někteří členové vedení. ODS je poslední sněmovní stranou, která dosud oficiálně neschválila své lídry kandidátek.

Občanští demokraté příští týden zahájí předvolební kampaň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ODS

Podle bývalého šéfa poslaneckého klubu Marka Bendy by v pátek Výkonná rada ODS měla schválit program, nebo alespoň základní programové teze tak, aby strana mohla příští týden odstartovat kampaň. "Součástí jednání by mělo být, jaké budou fáze kampaně a co v nich budeme představovat," řekl ČTK Benda.

Kampaň bude skromnější. Budeme méně hýřit penězi

"Očekávám, že kampaň bude skromnější, že se budeme snažit být vidět více v ulicích a méně hýřit penězi," uvedl šéf středočeské ODS a exministr zemědělství Petr Bendl. Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky se v pátek večer ještě setká vedení strany s předsedy regionů a zástupci volebních štábů v jednotlivých krajích.

Kromě kampaně bude výkonná rada řešit kandidátky, které navrhly jednotlivé regiony. Výrazněji už do nich ale asi zasahovat nebude. "Myslím si, že v těch kandidátkách žádný úplně fatální problém není, ale je možné, že tam dvě tři čtyři změny uděláme," poznamenal Benda. Podle některých občanských demokratů by se mohlo diskutovat o dodatečném zařazení exposlankyně Ivany Weberové, která se nedostala na libereckou kandidátku. V Praze zase vypadl bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, ten ale o své zařazení na kandidátku usilovat nechce.

Výkonná rada může zasáhnout do kandidátek

Podle Sobotky by výkonná rada měla celé kandidátky buď potvrdit, nebo odmítnout, jak to určují stanovy strany. "Pravidla, která se schválila před několika týdny, říkají, že do toho může výkonná rada zasahovat, ale pak je to v rozporu se stanovami," řekl ČTK Sobotka.

Proti zásahům do středočeské kandidátní listiny je i Bendl. "Nepřál bych si, aby do té kandidátky bylo zasahováno. Myslím si, že je namíchána ze zkušených lidí, kteří jsou v komunální politice a mají výsledky práce," řekl ČTK Bendl.

Širší vedení dostane rovněž návrh etického kodexu, který by měli podepsat všichni lidé na kandidátkách ODS. Kodex by měl vyřešit to, za jakých podmínek budou poslanci povinni vzdát se mandátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…