Obce Plzeňského kraje zatím hlásí povodňové škody za 47,9 mil. Kč

12.06.2013 13:49

Na 47,9 milionu korun zatím vyčíslilo škody prvních 25 obcí v Plzeňském kraji, který se od začátku června potýká se záplavami z rozvodněných řek a potoků a s následky přívalových dešťů. Z 500 obcí a měst kraje postihly povodně podle aktuálních informací 139 obcí, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Šárka Stará.

Obce Plzeňského kraje zatím hlásí povodňové škody za 47,9 mil. Kč
Foto: Jakub Melín
Popisek: Povodně 2013

První sečtené škody z 25 obcí vznikly na obecním, státním i krajském majetku a na majetku fyzických a právnických osob. Odhady jsou ale zatím předběžné. Obce mají na jejich nahlášení čas až po ukončení krizového stavu, který v kraji dosud platí.

Požadavky bude kraj hradit z krizové rezervy

Největší škody, více než 15 milionů korun, hlásí Kvíčovice na Domažlicku. Voda z potoka a hodně bahna z kukuřičných polí zde strhly tři lávky pro pěší a podemlely dva mosty místní komunikace, poškodily koryto potoka, zaplavily silnice, zahrady, sklepy, stodoly a garáže několika domů a v jednom domě se dostaly i do obytné části. Vyplavily také tři rybníky a studně, popsal ČTK starosta Jan Bostl. Záplavy v Kvíčovicích udeřily dvakrát - poprvé páchaly škody zhruba v polovině května a podruhé v neděli. Škody za 11 milionů korun hlásí Staňkov na Domažlicku, a za 3,76 milionu korun Strašice na Rokycansku.

Kromě hlášení povodňových škod obce na krajský úřad také posílají žádosti o příspěvek na prvotní likvidaci následků povodní. Požaduje ho zatím 31 radnic, které chtějí celkem téměř 3,7 milionu korun. O příspěvek mohou obce žádat do čtvrtka 13. června. Požadavky bude kraj hradit z krizové rezervy a současně bude posílat žádost na Ministerstvo financí o poskytnutí finančních prostředků určených na likvidaci prvotních nákladů, uvedla Stará. Zatím o největší příspěvek na odstraňování následků požádal Chotěšov na Plzeňsku, který chce 443.000 korun, Vrhaveč na Klatovsku žádá o 374.000 korun a Spálené Poříčí na Plzeňsku o 217.000 korun.

Pro některé obce, zejména v okolí Heřmanovy Huti na severním Plzeňsku, budou škody po přívalových deštích z víkendu a začátku týdne zřejmě vyšší než při povodních v roce 2002. Naopak v Klatovech či v Běšinech na Klatovsku nynější povodně napáchaly škody menší než po loňských červencových přívalových deštích. Klatovy zatím předběžně odhadly škody na zhruba tři čtvrtě milionu korun, řekl starosta Rudolf Salvetr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…