Obce a spolky: Stát by měl ukončit průzkumy lokalit pro úložiště

02.01.2017 22:20

Státní správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) by měla ukončit ve všech sedmi lokalitách geologický průzkum, skončila platnost povolení, tvrdí obce a spolky z Platformy proti hlubinnému úložišti. Platnost povolení pro stanovená průzkumná území zvažovaná jako budoucí úložiště vyhořelého jaderného paliva skončila podle nich 31. prosince.

Obce a spolky: Stát by měl ukončit průzkumy lokalit pro úložiště
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Platforma, kterou v říjnu založilo 14 obcí a 11 spolků, to dnes uvedla v prohlášení. Jeho text má ČTK k dispozici. Mluvčí SÚRAO Ivana Škvorová dnes ČTK řekla, že platforma proti hlubinnému úložišti nenavrhuje žádné alternativní řešení. „Zastavení průzkumných prací už v úvodní fázi, kdy se týkají sedmi lokalit, je jen prázdným gestem, vedoucím k odložení zodpovědnosti na budoucí generace,“ uvedla mluvčí SÚRAO.

Nová koncepce nakládání s radioaktivními odpady

O finálním umístění úložiště by měla vláda rozhodnout do roku 2025. Jeho provoz by pak měl začít po roce 2065. Průzkum potenciálních lokalit pro vybudování trvalého hlubinného úložiště jaderného odpadu se týká Čertovky na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalény na Táborsku, Čihadla na Jindřichohradecku, Hrádku na Jihlavsku, Horky na Třebíčsku a Kraví Hory na Žďársku.

„Sice byla v posledních dnech roku zahájena nová řízení o prodloužení platnosti o dva roky, ale rozhodnuto o nich bude až za několik týdnů, v případě nesouhlasu obcí a spolků spíše měsíců,“ uvedla platforma. Podle ní byla také povolení, jimž skončila platnost, vydána v rozporu se zákonem, a proto 18 obcí a šest spolků podalo už dřív na toto rozhodnutí ministra životního prostředí žalobu.

Platforma usiluje o to, aby zastavení prací bylo delší, a mohla tak být prodiskutována a přijata nová koncepce nakládání s radioaktivními odpady. Chce jasně definovaná kritéria, podle nichž bude místo pro úložiště vybíráno, a přijetí zákona posilujícího práva obcí. „Z pozice samospráv obcí a jejich občanů nevidíme za řadou roků žádný podstatný posun v problematice úložiště. Ve druhé polovině roku 2015 jsme se proti povolení průzkumů ohradili k soudu, ale soudní rozhodnutí stále není. A nyní státní instituce chtějí pokračovat opět proti vůli místních lidí,“ uvedl v citovaném prohlášení mluvčí platformy Petr Klásek, starosta Chanovic na Klatovsku.

Hlubinné úložiště je dnes podle odborníků jediné, bezpečné a technicky proveditelné řešení

Členové platformy uspořádají 22. dubna už 3. ročník celostátního Dne proti úložišti. Ve všech lokalitách se uskuteční řada veřejných akcí, dodal Klásek.

Podle SÚRAO schválila vláda koncepci nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem. „Politická reprezentace a odborná veřejnost si je vědoma toho, že hlubinné úložiště je dnes jediné, bezpečné a technicky proveditelné řešení, a to i v podmínkách ČR,“ dodala Škvorová.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …