Obchod za padesát milionů zmizel. Další otazníky nad osvětlením v Praze

07.11.2016 21:45

Jako přes kopírák. Tak lze pohlížet na nejnovější kroky, jež si pro obyvatele české metropole připravil radní pro majetek Karel Grabein Procházka z hnutí ANO. Ten se představil již v minulosti, kdy se vehementně snažil prosadit, aby světlo nad Prahou spravovala městská společnost TCP. Háček je vlastně jen „drobný“. TCP na zakázku za stovky milionů nemá techniku, lidi, potenciál ani nutné know-how. Aby toho nebylo málo, na úterním jednání Rady zřejmě dojde ke zrušení již rozhodnutého projektu. Důvod? Doposud neznámý.

Obchod za padesát milionů zmizel. Další otazníky nad osvětlením v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V roce 2015 se v Praze začala řešit soutěž na rámcovou smlouvu na projektové činnosti, na počátku roku 2016 byla zveřejněna oficiální zadávací dokumentace. Ti, kdo by soutěž vyhráli, by pak postupně řešili projektovou dokumentaci na obnovu a modernizaci osvětlení v Praze. Zakázka byla v součtu za 50 milionů korun na období čtyř let. V soutěži mělo být vybráno celkem osm subjektů, které podmínky splňovaly, a ty by postupně dostávaly zakázky na výše zmíněné projektové dokumentace. Zakázky by pak zřejmě byly přidělovány na základě jednotkové ceny.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o velkou zakázku v oblasti veřejné služby, podmínky pro účast v řízení byly velmi náročné. Firmy musely prokázat technickou, kvalifikační a personální způsobilost. Jednalo se například o to, že společnosti již musely mít zkušenosti z oblasti projektování modernizace osvětlení, projektování například architektonického osvětlení, ale také moderního osvětlování (LED), tedy že již tyto projekty dělaly, a to v určitých finančních objemech.

Ačkoliv například ELTODO spravuje veřejné osvětlení v Praze již od roku 1998, pro tuto zakázku se muselo spojit více firem (konkrétně se jednalo o ELTODO a.s., ELTODO – Citelum a kvůli plynovému osvětlení také německá RWE). V této sestavě firmy podaly v květnu 2016 nabídku. V červnu 2016 byli uchazeči vyzváni k doplnění některých informací. Od té doby se však nic nedělo. Nicméně drobné projektové dokumentace vznikaly. Drobné proto, že v tomto typu zakázek není potřeba takového technického a kvalifikačního zázemí.

Na Radu hlavního města Prahy, která se koná v úterý, zítra, ovšem pomyslný zimní spánek přerušil jeden z politiků. Radní pro majetek Karel Grabein Procházka totiž předkládá bod „k rozhodnutí o vyloučení uchazeče z účasti v zadávacím řízení a k následnému zrušení zadávacího řízení na veřejnou zakázku s názvem "Rámcová smlouva na zhotovitele projektové dokumentace pro modernizaci a obnovu veřejného osvětlení na území hl.m. Prahy." Důvod? Ten se ParlamentnímListům.cz v pondělí večer nepodařilo najít. Nikdo z odpovědných lidí na magistrátu na dotazy prozatím nereagoval.

Faktem zůstává, že na projednávání tohoto bodu je přizván rovněž jakýsi inženýr Svoboda z AK Bánský&Partneři, jež celé zadávací řízení administrují.

Jakoby bylo světlo nad Prahou zakleté, chtělo by se říci. Pro připomenutí uveďme způsob, kterým se chce hlavní město dostat k řízení veřejného osvětlení. Bohdan Urban, mimo jiné předseda představenstva Pražské energetiky Holding a.s., člen představenstva PRAHA 10 – Development, a.s. a také údajný poradce radního Karla Grabeina Procházky (ANO) pro oblast správy majetku, majetkových podílů a podpory podnikání, nabízel generálnímu řediteli společnosti ELTODO – Citelum zaměstnání v TCP. Důvody byly prozaické. Urban, jehož vyjádření se nepodařilo získat, měl zřejmě za úkol přetáhnout stovku zaměstnanců Eltoda a tím pádem zdárně dokončit proces "transformace". Jak je možné, že coby politicky dosazený člověk do PRE a zároveň de facto zaměstnanec Prahy 10, toto dělal, nikdo nevysvětlil.

„Já pana Urbana ani neznám, nikdy jsme se nepotkali. Když oslovil našeho ředitele s nabídkou zaměstnání, tak se představil jako poradce radního pro oblasti správy majetku. O koho se skutečně jedná, tedy že pracuje pro skupinu PRE, což je mimochodem jeden z účastníků veřejné soutěže na zakázku na správu veřejného osvětlení v Praze, jsem se dozvěděla až z obchodních registrů," sdělila na přímý dotaz naší redakce Mona Sandescu, předsedkyně představenstva společnosti ELTODO a.s.

reklama

autor: tan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…