Obchodníci odmítají Zemanova slova o vysokých maržích u pečiva

25.08.2017 13:12

Svaz obchodu a cestovního ruchu i obchodní řetězce odmítly tvrzení prezidenta Miloše Zemana o vysokých marží u pečiva. Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov obchodní řetězce kritizoval. Řekl, že zisková marže u rohlíků byla před 15 lety 13 procent, dnes je 67 procent. „To je zisk snů, to nikdo nemá,“ dodal.

Obchodníci odmítají Zemanova slova o vysokých maržích u pečiva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

„Tragédií jsou ziskové marže našich řetězců, které představují většinu odbytu potravinářských výrobků,“ řekl prezident na otázku moderátora o vysokých cenách potravin.

Obchodníci to odmítají. „Opravdu netušíme, kde k současné výši marží na pečivo pan prezident Miloš Zeman přišel. Musíme zdůraznit, že základní čerstvé pečivo od dodavatelů má stále stejnou marži a k žádnému jejímu skokovému navýšení rozhodně nedošlo,“ uvedla mluvčí svazu Irena Vlčková.

Například diskont Lidl konkrétní výši marže neuvedl. „Nicméně ke konkrétně uvedeným číslům můžeme říci, že ziskové marže u rohlíků prodávaných v našich prodejnách těmto hodnotám opravdu neodpovídají,“ uvedla mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Podle údajů Českého statistického úřadu dosahoval v roce 2015 podíl obchodní marže na tržbách za potraviny a nápoje 25,3 procenta a dlouhodobě se příliš nemění.

Zeman řetězce kritizuje dlouhodobě. Před dvěma roky řekl, že právě obchodní řetězce jsou největší překážkou českého potravinářství a že mají marže až 63 procent. V roce 2013 přišel Zeman s návrhem, aby jako protiváhu nadnárodních obchodních řetězců vytvořili čeští potravináři a zemědělci vlastní řetězec obchodů s potravinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…