Obchodníci protestují proti plošnému zákazu podomního prodeje

18.06.2013 11:39

Obchodníci protestují proti plošnému zákazu podomního prodeje, ke kterému v souvislosti s nekalými praktikami některých firem při takzvaných předváděcích akcích přistoupily desítky měst a obcí. Zákaz může poškodit i slušné firmy, které v oboru působí desítky let. Na setkání s novináři to v úterý řekl viceprezident pro evropské záležitosti Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) Michal Ševera. Přímý prodej už vyhláškou zakázali například v Blansku, Přerově, Bohumíně nebo v Adamově.

Obchodníci protestují proti plošnému zákazu podomního prodeje
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Citlivost lidí na nekalé praktiky při podomním prodeji se podle svazu zvýšila po uvedení filmu režisérky Silvie Dymákové Šmejdi, který na tyto problémy poukazoval. Plošný zákaz podomního prodeje, který následně řada obcí zavedla, je ale špatným řešením, dodal Ševera. Připustil, že ze strany spotřebitele je velmi obtížné poctivého a nepoctivého prodejce na první pohled rozlišit.

Stát by měl přísněji trestat nekalé praktiky

Podle prezidenta SOCR ČR Zdeňka Juračky by byla situace klidnější, kdyby stát už dříve přísněji trestal nekalé praktiky, kdy například prodejci zejména seniorům výrobky vnucují často pod nátlakem. Tyto excesy se objevují už 15 let a snaha je omezovat se objevuje teprve teď, upozornil.

V Česku podle asociace působí v oblasti přímého prodeje 25 až 30 společností. Osm z nich je součástí Asociace osobního prodeje (AOP), která spadá pod SOCR. Tržby těchto osmi společností v roce 2011 dosáhly 4,5 miliard korun, uvedla Ildiko Dikošová, předsedkyně AOP a zároveň ředitelka jednoho z jejích členů - společnosti Amway. Kromě té jsou součástí AOP například společnosti Oriflame, Avon nebo Vorwerk.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…