Obchodník musel povinně vypít desítky štamprlat, i když nepije. Někdo prý švindluje a lije to do květináče. Tak se podle HN dojednává byznys v Číně

24.11.2015 8:10

Chcete kšeft v Číně? Potřebujete hodně času, peněz a politické show. Tak popisuje zisk byznysu redaktor Hospodářských novin Václav Dolejší, který se vydal společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou a podnikateli na podnikatelské fórum do Šanghaje.

Obchodník musel povinně vypít desítky štamprlat, i když nepije. Někdo prý švindluje a lije to do květináče. Tak se podle HN dojednává byznys v Číně
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezidentský pár na čínské "gondole" ve Wu Zhenu

„Pokud s nimi chcete dělat byznys a nebudete pít, nic neuděláte,“ uvedl dle Dolejšího článku viceprezident Letecké amatérské asociace Jan Fridrich. Pokud totiž chcete uspět jako lobbista, pálenku z rýže si prostě musíte dát.

„Oni mají na pálenku docela malé štamprle, jednou jsem to po pětadvacáté přestal počítat,“ podotkl prý Fridrich s tím, že důkazem toho, že jste panák vypili, je to, že jej musíte postavit vzhůru nohama.,,V tom se občas švindluje, takže to třeba vyléváte bokem do květináče nebo si dáváte vodu," sdělil též obchodník Fridrich.

I podle šéfa Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslava Tvrdíka vyžaduje lobbování v Číně trpělivost, čas a peníze. V zemi totiž vše dlouho trvá a vyřizuje se přímo na místě. Fridrich musel loni do Číny devětkrát, letos sedmkrát. Český letecký průmysl totiž nabízí Číňanům komplexní řešení – vyškolení pilotů, prodej letounů a výstavbu a vybavení letišť – a to v souvislosti s plánovaným otevíráním čínského nebe pro malá civilní letadla. Pro Česko je nyní důležité, aby kunovický letoun L-140 získal pro Čínu potřebnou certifikaci.

Díky českým politikům by v příštím roce mohla být k dispozici potřebná povolení k jednání na bilaterální úrovni.

A jednu radu má i šéf Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil – obchody v Číně může pomoci rozjet čínský spolumajitel. Jemu se to potvrdilo poté, co prodal většinový podíl šanghajské investiční firmě CEFC. „Pokud máte v zádech silného čínského partnera, jakým je CEFC, tak to pak jde všechno snáz. Otevírají se nám dveře, berou nás vážně,“ podotýká Radil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…