Obchody na valašském venkově jsou v ohrožení. Kdo stojí za praktikami šmejdů? Snaha násilně převzít tradiční řetězec nahání vážné obavy!

29.11.2017 15:36

Desítky obchodů na valašském venkově se otřásají v základech. V posledních týdnech se totiž rozpoutal podpásový boj o jejich násilné převzetí. Stovky členů vsetínského spotřebního družstva JEDNOTA totiž obchází podomní obchodníci, kteří slibují tisíce za jejich podíl v družstvu. Mezi dveřmi si nechávají podepsat plnou moc, ale také smlouvu o smlouvě budoucí o převodu družstevního podílu. Za jeden podíl si sice družstevník může přijít na 10 tisíc korun. Ale má to háček. Jen za předpokladu, že teprve v lednu založená firma, která používá nápadně podobný název COOP JEDNOTA OBCHODNÍ, získá nadpoloviční většinu v původní Jednotě. Pokud se tak nestane, družstevníci, kteří skočí na lep spekulantům, budou muset peníze opět vrátit. Na vážnosti situace dodává také fakt, že v pozadí pokusu o změnu poměrů ve vsetínské Jednotě stojí kontroverzní podnikatelé s „bohatou“ minulostí.

Obchody na valašském venkově jsou v ohrožení. Kdo stojí za praktikami šmejdů? Snaha násilně převzít tradiční řetězec nahání vážné obavy!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Podle dokumentů, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, jde o doslova učebnicový příklad. Současné vedení firmy JEDNOTA, spotřební družstvo ve Vsetíně je vystaveno agresivní informační kampani, která má dosáhnout jeho diskreditace. Například letáky pro současné zaměstnance slibují plošné zvýšení mzdy o 3 tisíce korun, žádné propouštění a investice do prodejen a všech pracovníků. Dopisy vypracované advokátní kanceláří Maršálek & Žíla naopak obsahují tvrzení o nezákonných stanovách, neplatných rozhodnutích vedení Jednoty, ale také neoprávněných výhodách a bonusech, které byly „mimo rámec zdravého rozumu poskytnuty selektivně pouze vybraným členům“.

Podle současného vedení JEDNOTA, spotřební družstvo ve Vsetíně však jde pouze o pomluvy a snahu vyvolat dojem, že přichází „spasitelé“, kterému leží na srdci osud malých obchodů na Valašsku. Jejich cíle jsou však údajně úplně jiné.

Společnost COOP JEDNOTA OBCHODNÍ a. s. vznikla teprve v lednu letošního roku. Jejím statutárním ředitelem je Jiří Brož z Rožnova pod Radhoštěm. V pozadí však stojí údajně Roman Staněk z Valašského Meziříčí a František Dobiáš. Podle rejstříku firem tato trojice spolupracovala již v minulosti a jejich jména se objevují i ve společnostech, které v minulosti nedopadly dobře. „Ano, spousta lidí tady pana Staňka zná, víme, že stojí za krachem firem NET MILK nebo Bobrky, ale dokázat jim to nejde. Místo sebe vždy posílali někoho jiného, podívejte se někam do veřejného rejstříku, uvidíte jejich spojení,“ prozradila nám bývalá zaměstnankyně jedné ze společností, jež údajně právě díky Romanu Staňkovi zkrachovala, její jméno redakce zná, ale nepřála si být jmenována.

 

 

Na nákup podílů a slibů, které při jednáních COOP JEDNOTA OBCHODNÍ dává, (například zvýšení mezd o tři tisíce korun, oživení vsetínské Jednoty), jsme se zeptali také advokáta, který tuto firmu zastupuje: „Z pověření klienta, společnosti COOP JEDNOTA OBCHODNÍ a. s., si Vám dovoluji sdělit, že klient se v současné době k věci nebude vyjadřovat,“ odpověděl nám advokát Petr Maršálek.

ParlametníListy.cz požádaly také o vyjádření na adresu nově vzniklé COOP JEDNOTY OBCHODNÍ přímo Romana Staňka. Ani ten však nebyl sdílnější. „Nebudu se nijak vyjadřovat,“ řekl do telefonu Staněk.

Dění kolem společnosti JEDNOTA, spotřební družstvo ve Vsetíně tak zároveň nahání obavy z toho, aby vše nevedlo k uzavírání obchodů, především na valašském venkově, a postupném rozprodeji majetku. Někteří členové družstva navíc upozorňují na to, že jsou v přímém přenosu klamáni a manipulování představiteli společnosti COOP JEDNOTA OBCHODNÍ. Deset tisíc je sice lákavá odměna, ale zároveň se tím družstevníci propůjčují k podpásové velké hře o převzetí stamilionového majetku.

Metody, které tato skupina k zisku družstevních podílů používá, připomínají praktiky takzvaných šmejdů. Podle seznamu, který má redakce k dispozici, je převážná většina lidí, kteří své podíly převedli, starší 65 let. Na toto jsem se zeptali také současného předsedy představenstva JEDNOTY, spotřebního družstva ve Vsetíně Ladislava Macka: "Zaměřují se téměř na všechny členy družstva a podávají hlavně nepravdivé a velmi zkreslené informace.Naše průzkumy potvrzují, že získávají především starší členy družstva."

Získali jsme vyjádření některých bývalých družstevníků, kteří byli podle jejich slov oklamáni. Prvním případem je sedmdesátiletá důchodkyně a její čtyřicetiletá dcera. Zástupci COOP JEDNOTA OBCHODNÍ za nimi přišli domů s nabídkou odkupu jejich podílu. Mladší z žen dokumenty odmítla podepsat. Podle jejích slov však „kupci“ přišli znovu v době, kdy nebyla doma, a maminku k prodeji přesvědčili. „Přijde mi to jako ty výlety pro důchodce, kde pod tlakem nakoupí nesmyslné věci. Nepřijde mi správné, že využili příležitosti, když jsem nebyla doma, a maminku k podpisu přemluvili,“ dodává. Další z případů je důchodkyně, jež na poprvé smlouvy odmítla podepsat s tím, že se musí poradit se svými dětmi. „Na druhý den však přišli znovu a tvrdili mi, že moje známé už podepsaly a že tato nabídka je časově omezená a že zítra už nebude platná, tak jsem taky podepsala. Pak jsem ale zjistila, že podepsala pouze jedna,“ uvedla bývalá členka družstva.

Podle dokumentů, které má redakce k dispozici za družstevní podíly COOP JEDNOTA OBCHODNÍ nabízela částku 10 000 korun. Podíly původní majitelé nakupovali za částku 1000 korun. Toto byla údajně jedna z přesvědčovacích technik pro podpis smlouvy. Koupili jste za „málo“, prodáte desetkrát dráž. Nicméně podle slov současného předsedy JEDNOTA, spotřební družstvo ve Vsetíně,  je výše podílu reálně mnohem vyšší. 

V pozadí celé kauzy se vznáší také otazníky nad tím, proč chce skupina kolem Romana Staňka vlastně tímto agresivním způsobem převzít kontrolu nad vsetínskou Jednotou. Mezi lidmi, kteří jsou dobře informováni o dění na trhu maloobchodních prodejních sítí, panuje přesvědčení, že mohou být za vším pouze dvě základní motivace. Buď zpeněžit rozsáhlý nemovitý majetek, jednotlivé budovy, pozemky a vybavení, anebo celou tradiční obchodní síť nabídnout velkému potravinářskému koncernu. „Není žádné tajemství, že největší český potravinářský koncern touží po vlastní prodejní síti. Jednota může přijít vhod. Má dobrou síť především na malých obcích, pro které se navíc uvažuje o ‚záchranném dotačním programu‘, který si chce vzít za svůj nově vznikající vláda,“ řekl náš zdroj, který nás na celou situaci upozornil. 

Celou kauzu sledujeme i nadále. Přinášímé aktuální vyjádření společnosti COOP JEDNOTA OBCHODNÍ. Na otázky ParlamentníchListů.cz odpověděl advokát společnosti Petr Maršálek. 

Jaký je posun v případu vsetínské Jednoty. Získali jste další družstevníky? Jaký je aktuální stav?
 
Posun je pro naši společnost pozitivní. Stále více členů Jednoty nám vyjadřuje podporu a důvěru. Ano, daří se nám navazovat spolupráci s dalšími a dalšími členy družstva. Navzdory negativní kampani a dokonce i protiprávních kroků ze strany současného vedení. Jsme rádi, že se veřejné mínění i názory zaměstnanců v posledních týdnech razantně mění. V neprospěch současných manažerů Jednoty Vsetín.
 
Plánujete v nejbližší době nějaké setkání se současným vedením Jednoty?
 
Setkání jsme nabízeli opakovaně už dříve. Vždy jsme se setkali s negativní reakcí. Nebudeme pořád a pořád tlouct na zavřené dveře. Současné vedení absolutně nemá naši důvěru a už ani důvěru zaměstnanců a členů.
 
V případě, že se vám nepodaří získat více než padesáti procent podíl, budete družstevníkům jejich podíly vracet?
 
Členy družstva, kteří se rozhodli s námi spolupracovat, jsme opakovaně osobně, v tisku, na našem webu i veřejnými přísliby ujistili, že náš projekt dotáhneme do úspěšného konce. Což znamená, že my lidem nebudeme vracet podíly a oni mohou být klidní, že nám žádné peníze vracet nebudou muset. A zajistíme, aby se Jednota Vsetín proměnila ze skanzenu socialismu na konkurenceschopný podnik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…