Obec zveřejnila jméno zloděje. Úřadu Igora Němce má zaplatit třicet tisíc

11.12.2013 16:03

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vyčetl starostům, že často neoprávněně zveřejňují osobní údaje lidí na internetových stránkách svých obcí. Porušují tak zákon i ústavní principy. Ukázkovým příkladem je obec Kravaře na Českolipsku, která zveřejnila osobní údaje osob podezřelých z krádeže. ÚOOÚ obci za to vyměřil pokutu 30 tisíc korun. Informuje server Týden.cz.

Obec zveřejnila jméno zloděje. Úřadu Igora Němce má zaplatit třicet tisíc
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Někdejší pražský primátor a šéf ÚOOÚ Igor Němec tvrdí, že by se řadě kauz dalo vyhnout, pokud by volení zástupci znali zákonné principy. "Pro každého občana platí, že to, co není zákonem zakázáno, je povoleno. Pro zástupce veřejné správy platí opak: Tedy co mu není povoleno, je zakázáno,“ uvedl Němec.

Obec překročila účel, pro který byly shromážděny údaje viníka

Jméno a příjmení muže, který se přiznal ke krádeži kanálových roštů, se objevily na webu obce Kravaře. Spolu s tím se u provinilce objevil i popis skutku a obec, kde muž bydlí. Muž ovšem nebyl pravomocně potrestán. Podobně obec postupovala v případu krádeže jízdních kol.

"Obec je jako správce osobních údajů povinna nakládat s osobními údaji pouze v souladu s účelem, pro který byly tyto údaje shromážděny. Jejich zveřejněním prostřednictvím internetu byl účel zpracování překročen," konstatoval Úřad pro ochranu osobních údajů.

Zveřejněním jména přestupkáře chtěla obec dostát transparentnosti

Kravaře se ovšem chtějí bránit pokutě pomocí správní žaloby. Ke zveřejnění je prý vedla snaha o transparentnost při nakládání s veřejnými prostředky. Za projednání každého přestupku totiž hradí tisíc korun České Lípě, která pro ně zajišťuje přestupkovou agendu.

Kravaře zatím jména lidí, kteří spáchali přestupek, smazaly až do vyřešení sporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…