Oběti nacismu připomene na Národním hřbitově tryzna

21.05.2017 6:05 | Zprávy

Oběti nacistické perzekuce dnes na Národním hřbitově v Terezíně připomene tryzna. Každoroční pietní akt pořádá ve spolupráci s několika organizacemi Památník Terezín, který si letos připomíná 70 let od založení. Hlavní projev pronese předseda vlády Bohuslav Sobotka, píše ČTK.

Oběti nacismu připomene na Národním hřbitově tryzna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Tryzna začne v 10:00 nástupem čestné stráže. Poté účastníci pietní vzpomínky položí květiny k pylonům. Po hymně a Sobotkově projevu bude následovat křesťanská a židovská modlitba. Tryznu ukončí sbor Lacrymosa a Agnus Dei z Verdiho Requiem.

Ještě před začátkem tryzny v 09:00 se budou klást věnce na bývalém popravišti v Malé pevnosti u příležitosti výročí poslední a zároveň největší popravy, která se zde konala na sklonku války 2. května 1945.

Pietního aktu se vedle Sobotky a řady ministrů zúčastní i bývalí vězni a reprezentanti ze zemí, jejichž příslušníci prošli represivními zařízeními v Terezíně a Litoměřicích.

V letech 1940 až 1945 zavlekli nacisté do policejní věznice pražského gestapa v terezínské Malé pevnosti, terezínského ghetta a koncentračního tábora v Litoměřicích přes 200.000 vězňů z řady evropských zemí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…