Oběti železné opony mají u hranic s Rakouskem památník

24.10.2014 12:10

Oběti železné opony na hranicích mezi jižní Moravou a Dolními Rakousy připomíná nový památník. Vyrostl nedaleko Mikulova na Břeclavsku. Tvoří jej 53 ocelových stél zapuštěných do země. Na každé je laserem vypálené jedno jméno, řekl dnes ČTK Miroslav Kasáček z občanského sdružení Paměť. Lidé při pokusech o přechod hranice nejčastěji umírali po střelbě pohraničníků nebo po zásahu elektrickým proudem.

Oběti železné opony mají u hranic s Rakouskem památník
Foto: mikulov.cz
Popisek: Mikulov

Mezi vysokými stélami zapuštěnými do betonové desky mohou lidé volně procházet. „Dojem je impozantní, zejména když vychází a zapadá slunce," uvedl Kasáček. Slavnostní otevření naplánovalo sdružení na 21. listopadu, kdy se v Mikulově uskuteční také mezinárodní konference.

S financováním památníku za dva miliony korun pomohla Evropská unie. Nyní ještě zbývá upravit okolní terén a přidat odpočinkové prvky pro turisty a cyklisty. Památník navržený Tomášem Pilařem totiž stojí u Stezky svobody, která je dalším výsledkem činnosti sdružení Paměť. Stezka vede v místech někdejšího drátěného zátarasu, má 13 zastavení s panely v češtině a němčině.

Sdružení letos v létě představilo také nového průvodce pro chytré telefony, který popisuje příběhy spjaté se železnou oponou. Spojuje text, obraz, video a zvuk. Konkrétní příběh si mohou zájemci prostudovat na základě GPS souřadnic nebo QR kódu přímo v místech, kde se odehrál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…