Obézní a líní? Ne. Covid: Temná zjištění přímo od zdroje

19.11.2020 7:31

Advokátka Klára Long Slámová se rozhodla udělat si na sociální síti Facebook menší průzkum o koronaviru. Podívejte se sami, co se dozvěděla. Promluvil např. publicista a politický a ekologický aktivista Jan Cemper. Nejen o obézních lidech.

Obézní a líní? Ne. Covid: Temná zjištění přímo od zdroje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Za středu přibylo přes 5500 nových případů koronaviru, Bohužel dalších 182 lidí zemřelo. Čísla ministerstva zdravotnictví ukazují, že se nakazilo nejméně 475 tisíc lidí. Více než 6700 lidí zemřelo.  Stále však není jisté, kolik lidí nemoc covid-19 skutečně prodělalo. Odborníci se shodují v tom, že když před pár dny byla až jedna třetina testovaných osob pozitivní, musí být skutečná nálož viru ve společnosti opravdu velká.

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

Advokátka Klára Long Slámová se možná i proto rozhodla udělat si takový malý osobní průzkum. Chtěla vědět, kolikrát se mohlo stát, že koronavirus prodělá jen jeden člověk z rodiny a ostatní se nenakazili, přestože spolu byli v každodenním kontaktu.

„Průzkum – klidně pište anonymně, jakože známý, soused, někde jsem slyšel apod. Ve svém okolí mám poměrně dost případů, kdy jeden z rodiny byl pozitivní a další (ve stejné domácnosti) nic nechytili, případně byli tzv. bezpříznakoví (to jest únava, zvýšená teplota max. 2–3 dny). Prozatím pozitivní a se zásadnějšími příznaky (horečka 7+ dní, zimnice) byli pouze lidé obézní s dalšími komorbiditami (zejména vysoký krevní tlak, někteří diabetes), ostatní nikoliv, přestože byli v denním kontaktu. Setkali jste se s něčím obdobným?“ zeptala se na sociální síti Facebook.

Sama prozradila, že ve svém okolí má také dvě úmrtí na koronavirus.

„P. S. V rámci širšího okolí mám 2 úmrtí s covidem – jeden extrémně obézní s akutním zánětem slinivky, druhý případ LDN – ležák, na oboustranný zápal plic,“ doplnila.

 Průzkum advokátky Slámové

V diskusi poté doplnila, že má sama zkušnost od známých, že aktivní lidé nemoc covid-19 prodělávají jako lehčí chřipku, zatímco obézní spoluobčané mají těžší průběhy.

Dozvěděla se však, že na covid zemřeli i lidé, kteří nebyli obézní, nebylo jim přes 80 let a neměli jiné zdravotní obtíže.

„Známá silnější postavy pracující ve zdravotnictví horečka atd., její dcera ve společné domácnosti negativní. Kamarádky manžela  – zaměstnanec, 63 let, bez jiných potíží, 2 dny horečka, 3. den nemocnice, 4. smrt. Příbuzný známé, 56 let, 2 dny v nemocnici, 3. den umřel. Jinak x lidí v okolí s poměrně lehčím průběhem,“ napsal jeden z uživatelů.

Samotnou Slámovou to překvapilo.

 Průzkum advokátky Slámové

 Průzkum advokátky Slámové

Ač je advokátka a nikoli lékařka, rozhodla se udílet lidem i rady, jak se s nemocí co nejsnáze vypořádat. Prozradila, že sama zápal plic prodělala a po celou dobu chodila ven se psy, což jí prý pomohlo.

„Já před pár lety prodělala zápal plic, chodila jsem normálně se psy (udýchat to byl masakr), ale při každé návštěvě na plicním mi tloukli do hlavy odpočinek. Pak už doktor vyhrožoval nemocnicí, já chodila se psy dál a nakonec to odeznělo. Jen mám na rtg nějaké stíny na plicích, ale nikdo nezkoumal co. Takže ač lékař pohyb zakazoval, nakonec se to dalo a třeba to i pomohlo,“ konstatovala.

Do diskuse se zapojila i právnička Daniela Kovářová, bývalá ministryně spravedlnosti, a prozradila, že její muž prodělal nemoc covid-19, ale ona sama se nenakazila.

 Průzkum advokátky Slámové

Promluvil také novinář a politický a ekologický aktivista Jan Cemper. Konstatoval, že lidé obézní a s dalšími obtížemi mívají těžší průběh nemoci, ale existují podle něj i výjimky.

 „Obézní lidé, s cukrovkou atd. jsou určitě náchylnější. Ale znám i osobně těžký průběh u slečny, 26 let, sportovkyně, bez zdravoních obtíží. Skončila na ventilátoru. Kolega z práce, 31, problémy se srážlivostí krve, lehký alkoholik, zemřel...“ poznamenal Cemper.

Pokud jde o rady, jak se hýbat, připomněl, že nemoc covid-19 provází také velká únava a bolesti svalů, takže někdy se to s tím pohybem snadněji řekne, než udělá.

 Průzkum advokátky Slámové

 Průzkum advokátky Slámové

 Průzkum advokátky Slámové

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…