Obhajoba Zemana: Dejte si pozor, vy, co mu nadáváte kvůli Rusku

01.07.2015 11:21

Antonín Rašek, sociolog a v devadesátých letech expert ČSSD na otázky obrany, se na serveru Literárních novin zamyslel nad argumenty těch, kteří kritizují současnou vládu ČSSD, ANO a lidovců, případně i prezidenta Zemana, jako „špatné Evropany“. Nic podle něj nemůže být větší omyl.

Obhajoba Zemana: Dejte si pozor, vy, co mu nadáváte kvůli Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byl mimo jiné fiskální výhled České republiky

Rašek si všímá kritiků vlády, kteří Sobotkovu kabinetu vyčítají, že se vydává za proevropský, a přitom se například při přijímání eura chová opatrnicky. „Máme si snad připravit osud Řecka, když víme, že přijmout společnou měnu ve společenství s výrazně rozdílnou ekonomickou úrovní je komplikovaným projektem, který vyžaduje mít promyšlené mechanismy jak tuto nerovnost překonávat? Tohle není alibismus, ale odpovědnost, kterou kritici často připomínají,“ dodává k tomu Rašek.

Druhým prohřeškem české vlády je prý odmítání migračních kvót, vymyšlených v Bruselu. Rašek však upozorňuje, že vláda od počátku dává najevo chuť uprchlíky přijímat, jen na dobrovolném principu.

Prezidentu Zemanovi je prý zase vyčítána kritika sankcí proti Rusku. Tyto výčitky jsou však prý netaktické, zejména když si po padesáti letech sankcionování západní politici potřásají rukama s bratry Castrovými. „Pamětníkům to připomíná potíže minulého režimu, když měl vysvětlit, proč Nikita Chruščov objímal Josipa Broze Tita, předtím krvavého kata,“ dodává k tomu Rašek.

Celý blog ZDE

Pokud jde o postoj k uprchlíkům, je prý třeba si uvědomit, že se například ve Francii řeší již desítiky let. Podle bývalého experta ČSSD je však hlavní problém jinde. Počty lidí, dorazivší do Evropy, totiž prý vždy nebudou ničím ve srovnání s miliardami lidí, kteří ve svých domovech vydělávají pod dva dolary za den, a kterých rok co rok přibude kolem sta milionů.

„Pár stovek či tisíc uprchlíků jsme schopni zvládnout. Ale není možné přeslechnout ty, kdo si nejsou jisti tím, kde se tento proud zastaví, bude-li Evropa k migrantům vstřícná,“ dodává k tomu Rašek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…