Obilí, maso a vejce z Ukrajiny jsou nezávadná, vzkázal Čechům z ČT Nekula

20.04.2023 22:20 | On-line

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v pořadu Interview ČT24 netuší, zda skončila doba vysokých cen, které jeho samotného prý nemile překvapily. Důrazně odmítl nálepku, že „jde na ruku“ agrobaronům. Věnoval se také plodinám z Ukrajiny, jejichž dovoz jiné evropské státy na rozdíl od Česka zakázaly.

Obilí, maso a vejce z Ukrajiny jsou nezávadná, vzkázal Čechům z ČT Nekula
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

S cenami je to podle Nekuly dramaticky horší, než čekal. „Šetření se blíží ke konci. Zhruba v první polovině května zveřejní antimonopolní úřad data. Česká obchodní inspekce společně s potravinářskou inspekcí provedla v minulých dnech 252 společných kontrol a mě nemile překvapilo, že zhruba tři čtvrtiny všech kontrol byly s negativním zjištěním. Bylo zde porušení potravinového práva nebo porušení zákona na ochranu spotřebitele a nekalé praktiky. To je pro mě nemilé,“ podotkl.

„Byly zjištěny i takové věci, že zákazníkovi byla účtována úplně jiná cena, než byla na regálu, na zboží, zákazník byl klamán kvazi slevami, je to hra se zákazníkem, klamání spotřebitele, to je nepřijatelné – byla to nemilá zjištění jak u kvality potravin, tak u cenotvorby,“ dodal ministr zemědělství s tím, že okamžitě byla sjednána náprava.

„Situace se nám pokazila a teď nám jde o to, abychom to napravili. Proto do toho vstupuje antimonopolní úřad, začíná ve větší míře využívat zákon o významné tržní síle, který jsme novelizovali. Já mám nepřímé nástroje a maximálně jich využívám, aby se všichni hráči umravnili. Už se to začíná projevovat i v těch cenách, my to vidíme na datech Českého statistického úřadu a vidíme to i na kontrolních nákupech, jenom by mohl být pokles cen rychlejší a v daleko širší škále,“ pokračoval Nekula.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

minimální mzda

Dobrý den, tvrdíte, že by měla existovat v EU shodná minimální mzda. Jaká by podle vás měla být? A kdo by ji měl garantovat? Protože asi ne každý zaměstnavatel u nás si může dovolit vyplácet stejné mzdy jako na západ od nás. A ta minimální mzda by se týkala všech zemí EU nebo jen těch, co mají Euro...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

20:57 Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

„Byl bych opatrný s mladými lidmi a jejich volebními právy, protože v Evropě se rozmáhá takový nešva…