Objev Jefima Fištejna: Američtí voliči už jsou opravdu hodně nespokojení

13.08.2016 12:01

Komentátor Jefim Fištejn se v komentáři pro Český rozhlas zamýšlí nad prezidentskými volbami ve Spojených státech. Ukazuje se na nich, že Američané jsou natolik nespokojeni, že odmítají podporovat stranické kandidáty a přiklánějí se k silně nezávisle vystupujícímu kandidátovi za republikány Donaldu Trumpovi. Zřejmě už jsou nespokojeni opravdu hodně.

Objev Jefima Fištejna: Američtí voliči už jsou opravdu hodně nespokojení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Dlouhá léta platilo, že se občané Spojených států ztotožní s takovými kandidáty na prezidenta, které preferují obě politické strany. Prezidentem USA se stával ten, kdo úspěšně prošel výběrem stranickými síty a dočkal se od republikánů či demokratů podpory na všech frontách. Letos však dávají Američané najevo, že jsou odhodláni jít proti vůli svých stran. Platí to především u republikánů, kde je prezidentským kandidátem stranou nepříliš milovaný Donald Trump. Ani Hillary Clintonová to však neměla snadné a dlouho vedla urputný boj se senátorem Berniem Sandersem.

„S čím jsou Američané nespokojeni je vcelku jasné: po vítězství ve studené válce a slušném ekonomickém růstu 80. a 90. let ... zažívají hubená léta v ekonomice a sérii zahraničněpolitických nezdarů způsobených mimořádně nedůslednou politikou vlády. Zákonodárné počiny prezidenta Obamy, jako byla třeba reforma zdravotního pojištění zvaná Obamacare, se ukázaly být mnohem méně populární, než její strůjci očekávali,“ píše Fištejn.

Celý komentář najdete zde

Obě strany se vydatně snažily protlačit kandidáty, které považovaly za vhodné, ale u republikánů se to nepodařilo vůbec a u demokratů jen se skřípěním zubů. To může vést k tomu, že poklesne již tak nepříliš slavná volební účast. A zřejmě uvidíme ještě jeden nevídaný jev. Prezidentský boj se může strhnout i ve státech, které jsou považovány za tradičně republikánské či demokratické. Mnoho voličů je totiž stále nerozhodnutých, zda k volbám půjdou a koho nakonec budou volit.

 

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…