Objevné zjištění stran Řecka: Mocná bankovní skupina a její drsná bankéřka, která pořád kouří. Tehdy to všechno začalo a Atény by to mohly dát k soudu

13.07.2015 9:51

Světový investiční gigant Goldman Sachs čelí podle britského deníku Independent možné žalobě ze strany Řecka za finanční transakce provedené v roce 2001, které podle mnohých dostaly o několik let později Řecko do dluhové krize.

Objevné zjištění stran Řecka: Mocná bankovní skupina a její drsná bankéřka, která pořád kouří. Tehdy to všechno začalo a Atény by to mohly dát k soudu
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Independent zjistil, že bývalý vlivný bankéř z Goldman Sachs Jaber George Jabbour poslal nedávno dopis řecké vládě, v němž ji informoval, že by mohla získat od americké společnosti zpět stovky milionů dolarů. Britský deník připomíná, že Řecku se před vstupem do eurozóny před lety podařilo splnit přísná maastrichtská kritéria jenom zfalšováním čísel týkajících se neuhrazených pohledávek v zemi. Má se všeobecně za to, že na radu expertů z Goldman Sachs se tehdy Řecko podvodně pokusilo převést své dluhy do budoucnosti. V rámci dohody o výměně budoucích plateb mezi řeckou vládou a vysokými manažery Goldman Sachs tak šlo asi o půl miliardy dolarů. Společnost však něco takového celá léta popírá.

Jaber George Jabbour v dopise adresovaném řecké vládě píše, že by „mohly být v rámci jeho plánu na snížení řeckého dluhu napraveny historické křivdy“. Jabbour se již dříve podílel na pomoci zadluženému Portugalsku, které se zapletlo do nevýhodných transakcí s londýnskými bankami během finanční krize. Jeho činnost pomohla vyvolat parlamentní vyšetřování a stála mnoho vysokých úředníků i politiků kariéru. Následně potom musely zmíněné londýnské banky zaslat jako kompenzaci Portugalsku značné finanční prostředky.

Tehdy měla tuto transakci, v odborné terminologii nazývanou swapy, na starosti bankéřka Antigone Loudiadisová, která za to v onom roce inkasovala celých dvanáct milionů dolarů. Dnes dvaapadesátiletá Antigone Loudiadisová, nazývaná familiérně Addy, žije se svojí rodinou v luxusním domě v západním Londýně a její kariéra od uzavření diskutabilní dohody s řeckou vládou rozhodně nestagnuje. Sama sebe v rozhovoru pro Wall Street Journal před deseti lety popisovala jako typického workoholika s napjatým rozvrhem a jen málokdy odkládajícím cigaretu. V roce 2007 byla jmenována šéfkou pojišťovny Rothesay Life, jejíž hodnota se nyní pohybuje kolem tří miliard dolarů. Loudiadisová studovala na Oxfordu a je svými kolegy popisována jako profesionálka s vysokou inteligencí. Někteří ovšem také dodávají, že její styl je občas až příliš agresivní. Avizovanou dohodu se jí podařilo uzavřít díky její plynulé řečtině a silným kontaktům po celé zemi. Řecká vláda jí tehdy absolutně důvěřovala a podle všeho neměla o navrhovaných opatřeních z její strany žádné pochybnosti.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Nyní podle Independent řídí Jabbour společnost Ethos Capital Advisors, jež se dále věnuje zkoumání podobných transakcí. Mimo jiné také Jabbour a jeho spolupracovníci poukazovali na dohody mezi Goldman Sachs, Société Générale a libyjskou vládou, které vytáhly z kapes tamějších daňových poplatníků miliardy dolarů. Obě banky nicméně odmítají, že by se na takových obchodech podílely. Jabbour tvrdí, že Goldman Sachs inkasovala nesmyslně vysokou provizi a Řecko by nyní mohlo od společnosti požadovat náhradu škody a také přezkoumání tehdejšího utajení skutečných dluhů. „Řecku umožnilo členství v eurozóně dostat se snadněji k miliardovým půjčkám, které ovšem nebylo následně schopné splácet. To se také stalo hlavní příčinou současné krize,“ píše Independent.

„Pod vedením Loudiadisové a Goldman Sachs byl převeden řecký dluh v dolarech a jenech na eura, čímž poté vypadal nižší, než ve skutečnosti byl. Díky swapům se tak podařilo snížit řecký dluh o dvě procenta. Dohoda s Řeckem umožnila Goldman Sachs vyúčtovat si za swapové operace mnohem větší poplatek, než je obvyklé. Manažeři společnosti také přesvědčili Řeky, aby nedělali srovnávací testování transakce s konkurencí,“ uvádí Independent s tím, že vyhledávání podobných transakcí nebylo v případě zemí usilujících o vstup do eurozóny ničím neobvyklým. Podle bankéře Saula Haydona Roweho bude pro Řecko velmi obtížné prokázat, že se společnost Goldman Sachs dopustila něčeho nezákonného. „Řekové budou muset rozebrat jednotlivé transakce do nejmenších detailů. Rovněž budou muset prokázat, že se americká společnost skutečně dopustila podvodu.“ Samotná společnost Goldman Sachs již prohlásila, že její transakce byly zcela v souladu s pravidly Eurostatu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…