Oboje Babišovy noviny varují: Česká ekonomika v silném růstu, ale...

16.05.2015 15:52

Podrobnosti o příčinách nečekaně silného růstu české ekonomiky i možných rizicích, které by mohl přinést, přinášejí dnešní Lidové noviny a také Mladá fronta Dnes. Ta poukazuje například na to, že oživení se po pěti letech půstu dočkalo stavebnictví.

Oboje Babišovy noviny varují: Česká ekonomika v silném růstu, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Letos je třeba na dráze tolik práce, že když chce Správa železniční dopravní cesty rozjet nové zakázky, musí vypisovat soutěže nadvakrát. Do té první se jí často nikdo nehlásí, firmy mají práce nad hlavu,“ píše MF Dnes. Podle ní k nečekaně velkému hospodářskému růstu pomohlo Česku několik faktorů. Jednak stát začal ve velkém utrácet za nové silnice a železnice díky obřím penězům z eurodotací, jednak firmy díky dobrým výsledkům víc investují do nových strojů a dalšího rozšiřování výroby.

Ekonomice se daří, výběr daní ale za loňským rokem pokulhává

Ekonomice pomáhají i sami občané. Díky nízkým úrokům se nevyplatí spořit. Znát je to například na prodejích aut, jejichž ceny letí vzhůru už rok a půl.

List ale upozorňuje, že i když ekonomika roste, stát zatím na daních vybral od ledna do dubna o osm miliard korun méně než loni.

Úvěry prý zatím zůstanou levné

Navzdory růstu hospodářství zůstanou peníze a úvěry ještě nějaký čas levné, protože inflace je stále velmi nízká. Odborníci prý předpokládají, že zvedání základních úrokových sazeb ze strany evropské a české centrální banky bude aktuální až koncem příštího roku nebo později.

Hodně dovážíme z Číny a z Polska

Lidové noviny upozorňují, že jedinou vadou na kráse jinak rostoucí české ekonomiky byl zahraniční obchod. Přebytek obchodní bilance zboží meziročně klesl kvůli silným dovozům z mimoevropských států, především z Číny a pak také z Polska.

Pokud se chce vláda chovat zodpovědně, měla by skoncovat s rozpočtovým deficitem

Tématu se na názorové straně věnuje také komentátor deníku Jan Žižka. Ten upozorňuje na to, že i když vstupujeme do období růstu, nemusí to mít jen samá pozitiva. „Zatímco krize bývají katalyzátorem změn k lepšímu, období růstu svádějí k vytváření nových zlozvyků a snižování ostražitosti,“ píše Žižka a poukazuje na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který byl ministrem financí také v dobách předchozího silného růstu. „Jako někdejší ministr financí ve vládách ČSSD čelil kritice kvůli rozpočtovým schodkům, které české ekonomice před pozdější krizí rozhodně nepomohly,“ upozornil a poukázal na to, že i dnes se ze Sobotkova kabinetu ozývá volání po dalších desítkách miliard, které by dál zvýšily rozpočtový deficit. Podle komentátora ale pokud se vláda chce opravdu chovat zodpovědně, měla by razantně skoncovat s jakýmkoliv rozpočtovým deficitem.

Poukazuje i na to, že zatímco naši největší ekonomičtí partneři, Němci, dobývají trhy USA nebo Číny, podíl EU na českém vývozu dál stoupá a v letošním prvním čtvrtletí dosáhl 84 %. To přesto, že se skoro všichni hlásí k teritoriální diverzifikaci. A tak se státní proexportní politika, i vzhledem k faktickému kolapsu České exportní banky, klidně může stát oblastí, v níž vláda dosáhne jednoho z největších rozporů mezi svými slovy a činy, uzavírá svůj komentář Jan Žižka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…