Obrana chce vyznamenání pro generála Šáru, hrdinu odboje

20.08.2016 17:49

Ministerstvo obrany chce navrhnout na státní vyznamenání in memoriam Václava Šáru. Legionář a účastník protinacistického odboje, který byl popraven v roce 1941, by posmrtně mohl být oceněn medailí Za hrdinství. Vyplývá to z informací ČTK. O oceněních, která se udělují 28. října, rozhodne prezident Miloš Zeman. Návrh ve středu projedná vláda.

Obrana chce vyznamenání pro generála Šáru, hrdinu odboje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo obrany ČR

Šára podle návrhu na vyznamenání prokázal hrdinství v první i druhé světové válce. Na ruskou frontu odešel v srpnu 1914, po třech měsících padnul do ruského zajetí. V červenci 1916 nastoupil k 1. československému záložnímu praporu v Kyjevě a Borispolu a později s 1. československou dělostřeleckou brigádou bojoval u Bachmače. V řadách československých legií se zapojil jako velitel obrněného vlaku „Orlík“ do krvavých srážek s bolševiky. V září 1918 byl těžce raněn.

Do Československa se v kapitánské hodnosti vrátil v dubnu 1920. V československé armádě působil na několika pozicích u dělostřelectva. Po okupaci Československa se odmítl smířit se stávající situací a již od jara 1939 byl napojen na Ústřední vedení Obrany národa v Praze. V únoru 1940 převzal funkci velitele Zemského velitelství Obrany národa – Čechy, kde vybudoval nový štáb.

Kvůli své odbojové činnosti byl v září 1941 zatčen gestapem, prošel krutými výslechy v pražské Pečkárně. Nikoho ze svých přátel ale podle historiků neprozradil. Popraven byl 1. října 1941 v bývalých kasárnách dělostřeleckého pluku v Ruzyni.

V roce 1946 byl posmrtně povýšen do hodnosti divizního generála a v roce 2009 mu byl in memoriam udělen Kříž obrany státu Ministerstva obrany.

O státních vyznamenáních udělovaných 28. října rozhoduje prezident republiky. Návrhy mu mohli lidé posílat do konce července. Své návrhy nabídly i Senát a Poslanecká sněmovna. Mezi jmény se objevuje třeba diplomatka Eva Filipi, cestovatel Miloslav Stingl nebo imunoložka Blanka Říhová. Poslanci nabídli Zemanovi na nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, válečné veterány Karla Kuttelwaschera (in memoriam) a Jaroslava Klemeše.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…