Obrana koupí speciálním silám nové útočné pušky

17.02.2018 11:40

Ministerstvo obrany plánuje koupit vojákům ze speciálních sil nové útočné pušky AR-15. Nahradí stejný typ pušek, které dosud specialisté používají v zahraničních operacích. Na dotaz ČTK to sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení Ministerstva obrany. Celkem by měli dostat 350 kusů nových zbraní za asi 64 milionů korun bez DPH.

Obrana koupí speciálním silám nové útočné pušky
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

"Puška typového označení AR-15 je nakupována pro Speciální síly AČR. Nákup řeší obnovu v minulosti pořízených útočných pušek AR-15 v různých modifikacích, které Speciální síly AČR využívají v zahraničních operacích," poznamenal Caletka. Firmy mohou podávat nabídky do poloviny března.

Podle údajů zveřejněných při zadání zakázky by první zbraně měli vojáci 601. Skupiny speciálních sil dostat ještě letos, zbylých 300 pak v roce 2019.

V dalších jednotkách používá česká armáda především českou útočnou pušku Bren A1 nebo A2, například členové aktivních záloh jsou i nadále vybaveny útočnými puškami Sa vz 58.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…