Obrana opět neplánuje poslat do Ruska peníze na opravu hrobů

09.11.2019 21:40

Ministerstvo obrany příští rok opět neplánuje dát peníze na opravu českých válečných hrobů v Rusku. ČTK to řekl ředitel odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany Eduard Stehlík. Česko se v poslední době s Ruskem o opravu pietních míst pře. ČR si stěžovala na poškozování hrobů či pomníků českých vojáků v Rusku a neochotu vybudovat nové památníky, Rusům zase vadí události kolem sochy maršála Ivana Koněva v Praze. Žaloba, kterou Rusové podali na české Ministerstvo obrany kvůli výrokům o rozkradení peněz určených na opravy pohřebišť, byla podle Stehlíka odložena jako místně nepříslušná.

Obrana opět neplánuje poslat do Ruska peníze na opravu hrobů
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Ministerstvo obrany v uplynulých letech posílalo do Ruska každoročně několik milionů korun, které byly určeny na péči o válečné hroby nebo na budování pomníků připomínajících především československé legionáře. Letos v dubnu ale vláda rozhodla, že peníze kvůli ruskému „negativnímu postoji k obnově českých válečných hrobů“ rozdělí do jiných zemí, ve kterých jsou české válečné hroby. V poslední době se nedaří v Rusku dokončit hned několik projektů, které měly připomínat padlé československé vojáky. Přestala se také scházet česko-ruská mezivládní komise, která měla na starosti dohled nad vzájemným udržováním válečných hrobů.

Z ruské strany zaznívá především ostrá kritika událostí kolem Koněvovy sochy na náměstí Interbrigády v Praze 6, která se stává častým terčem vandalů. Rusům vadilo již umístění tabulky zmiňující mimo jiné jeho podíl na okupaci Československa v roce 1968. Radnice Prahy 6 loni při 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalila u sochy tabulku s textem, který popisuje Koněvovu roli v roce 1945, kdy osvobozoval Československo od nacistů, v roce 1956, kdy řídil potlačení maďarského povstání, i v roce 1961, kdy se jako velitel sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou berlínské zdi. Zastupitelstvo Prahy 6 později rozhodlo o přesunutí sochy z náměstí. Městská část pro ni chce najít jiné důstojné místo.

Stehlík teď nevidí reálnou šanci, že by se vztahy mohly v dohledné době posunout. „Měli jsme jet do Ruska v říjnu. Paní náměstkyně (ministra obrany Kateřina) Blažková to stopla 14 dnů před cestou, že jsou vztahy antagonistické a že tam teď nepojedeme a uvidíme, co bude příští rok,“ poznamenal.

Vyhrocené vztahy vyústily i v žalobu, kterou podle médií podala ruská asociace Vojenské památníky na české Ministerstvo obrany. Vadila jí slova Pavla Filipka z odboru pro válečné veterány, podle kterého byly v Rusku v minulosti rozkradeny peníze určené na opravu legionářských hrobů ve Vladivostoku. Ruská asociace požadovala omluvu. „V době, kdy nám s tou žalobou začali vyhrožovat, tak už mezitím byla správním soudem odložena jako místně nepříslušná,“ řekl Stehlík. Zda byla podána nová žaloba, Ministerstvo obrany informace nemá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…