Obrana podepsala nákup 20 pandurů za dvě miliardy korun

30.01.2017 16:25

Zástupci ministerstva obrany dnes podepsali smlouvu se společností Tatra Defence Vehicle na nákup 20 obrněných vozidel Pandur za 2,07 miliardy korun. Úřad to uvedl na svých webových stránkách. Vojáci dostanou šest velitelsko-štábních strojů a 14 vozidel ve spojovací verzi, zprávu přinesla ČTK.

Obrana podepsala nákup 20 pandurů za dvě miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obrněný transportér Pandur II 8×8

Nákup vláda schválila již v roce 2015, obrněnci měli stát 1,274 miliardy korun. Proti předpokladům se ale cena zvýšila o 800 milionů korun. Podle ministerstva obrany jsou za zvýšením ceny upřesněné armádní požadavky na lepší pancéřování a na modernější technologické a informační systémy. Navýšení ceny na začátku ledna odsouhlasila vláda. Ministerstvo obrany bylo některými experty kritizováno, že původní cena byla nerealistická.

Vozidla budou podle ministerstva určena pro plnění úkolů české armády na českém území i v zahraničí, sloužit také mohou v rámci integrovaného záchranného systému.

„Cena byla ověřena posudky dvou nezávislých soudních znalců, kteří konstatovali, že jde o cenu obvyklou, odpovídající konfiguraci vozidel a použitým technologiím,“ uvedl k navýšení ceny při podpisu smlouvy náměstek ministra obrany Daniel Koštoval. Zakázka ministerstvo obrany vyjde na 2,069 miliardy korun včetně DPH. Zadána je přímo společnosti Tatra Defence Vehicle, protože ta má od výrobce pro Českou republiku exkluzivní licenci na výrobu pandurů.

Nyní má armáda k dispozici 107 pandurů, jejich nákup schválila vláda Mirka Topolánka (ODS). Plány armády ale původně počítaly s pořízením téměř 200 strojů. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) na začátku ledna po jednání vlády řekl, že se Česko postupně vrací k původnímu plánu. Pořídit menší počet strojů podle něj nebylo dobrým rozhodnutím.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Ministerstvo obrany chce letos nakoupit i další obrněné vozy. Uzavřít smlouvu plánuje na dodávku 62 vozidel Titus. Ty jsou společným produktem Tatry a francouzské společnosti Nexter Systems.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…