Obrátím se na soud, vzkázal historik vyřazený z výběrového řízení na šéfa ÚSTR

16.04.2014 17:05

Pokračují tahanice okolo Ústavu pro studium totalitních režimů. Jeho první ředitel Pavel Žáček si ve vyjádření pro server Echo24.cz postěžoval, že došlo k vyšachování jednoho z kandidátů na post ředitele Adriana Portmanna. Ten je dokonce připraven obrátit se na soud.

Obrátím se na soud, vzkázal historik vyřazený z výběrového řízení na šéfa ÚSTR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

Bouře kolem Ústavu pro studium totalitních režimů stále neutichají. Do dalšího kola sporů zasáhl kandidát Adrian Portmann, jenž byl Radou ÚSTR vyřazen z nejužšího výběru. Považuje volbu za nelegitimní a výběrové řízení za frašku a hodlá postupovat soudní cestou.

Rada ÚSTR prý nestojí o silnou osobnost

„Celé výběrové řízení považuji za frašku a nelze ho akceptovat. Připravuji soudní postup. Bojuji za ÚSTR, za jeho zaměstnance a za demokratické hodnoty, které jsou zanedbávány,“ vzkázal Portmann, který zároveň volá po obměnění Rady ÚSTR, neboť tu současnou považuje za nekompetentní.

Svůj kritický hlas přidal i první ředitel ústavu Pavel Žáček. I on má za to, že Portmann byl účelově „vyšachován“. Ústav přitom potřebuje v čele silnou osobnost, která by zvládla překonat současné nelehké období. „Ale takovou osobnost Rada ÚSTR nehledá,“ míní Žáček.

Kritice je podrobováno především ustavení tzv. výběrové komise, kterou Rada ÚSTR vytvořila, ačkoli k tomu není ze zákona zmocněna. Místopředseda Rady ÚSTR Lukáš Jelínek prozradil, že komise vznikla jako poradní orgán.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…