Obrazy Faltýnka a Kamenického se prodaly za 1,5 milionu korun

13.12.2019 21:03

Za přibližně 1,5 milionu korun se ve čtvrtek prodaly dva obrazy místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a jeden obraz slovenského ministra financí Ladislava Kamenického. Oba politici je nabídli v charitativní aukci v galerii Občanské plovárny v Praze. Výtěžek z prodeje půjde prostějovské speciální škole Jistota, která již loni z dražby tří Faltýnkových obrazů obdržela 1,42 milionu korun.

Obrazy Faltýnka a Kamenického se prodaly za 1,5 milionu korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vernisáž obrazů Jaroslava Faltýnka nazvaná Staří blázni jsou bláznivější než mladí. Součástí byla i charitativní dražba

Faltýnek v dražbě nabídl dva obrazy a Kamenický jeden. Obrazy koupili podle Klápy spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva a majitel stavební firmy Silnice Group Karel Rypl. Dospiva získal jeden Faltýnkův obraz za půl milionu korun a Kamenického obraz za čtvrt milionu korun. Druhý Faltýnkův obraz v nabídce zaplatil Rypl. Dal za něj něco mezi 700.000 až 800.000 korun, řekl Klápa.

Faltýnek uspořádal v Praze aukci svých obrazů i loni. V Hauch Gallery se tehdy prodala jeho tři díla za zhruba 1,42 milionu Kč. Podobně jako tehdy podle Klápy Faltýnek i nyní věnuje výtěžek prostějovské škole Jistota, která učí handicapované děti. Peníze by měly jít na učebnu v podkroví budovy, nebo na výtah pro vozíčkáře, dodal.

Podle ředitelky školy Marie Turkové využilo zařízení peníze z loňské dražby na opravu fasády budovy. Ve čtvrtek Turková potvrdila, že byly od spolumajitele skupiny Penta Marka Dospivy, šéfa společnosti Trade Fides Libora Hledíka a firmy Relax Park. Kvůli účasti Dospivy i dalších politiků a obchodníků na loňské aukci média spekulovala, zda dražba nesouvisí s jejich či s Faltýnkovými obchodními zájmy.

Charitativní aukce byla ve čtvrtek součástí výstavy přibližně 30 děl Faltýnka a Kamenického. Faltýnek uvedl, že se ji rozhodl zorganizovat poté, co se dověděl, že jeho slovenský kolega z řad politiků také relaxuje malováním. Pro Kamenického šlo o první výstavu. S Faltýnkem se domluvili, že příští rok zopakují podobnou akci v Bratislavě.

Turková novinářům řekla, že se s Faltýnkem zná zhruba 26 let. Současný místopředseda hnutí ANO podle ní stál i u zrodu školy Jistota, do které nyní chodí 62 dětí. Jde o soukromou školu pro děti s kombinovaným postižením, funguje jako obecně prospěšná společnost.

Faltýnek tvrdí, že malování se věnuje od dětství. Svůj styl popsal jako abstrakci tvořenou akrylem na plátně. „Jsou to skvrny. Já nemám žádný konkrétní nápad, když mám chuť a pocit, tak udělám na plátně barevné skvrny a pak se dívám, co z toho vyleze,“ popsal. Dodal, že potom někdy v obrazech vidí třeba ptáky nebo krajinu.

Kamenický maluje asi dva roky. I on řekl, že to považuje za koníček, kterým si čistí hlavu od politiky. Uvedl, že se inspiruje například anglickým malířem Davidem Hockneyem či malíři z období fauvismu. Na rozdíl od Faltýnka, který uvedl, že tvoří obrazy velmi rychle, Kamenickému trvá vznik jednoho obrazu třeba i měsíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…