Obrovská arogance a pošlapání rovnosti všech členů EU! Premiér Babiš se u nás ostře pustil do Martina Schulze a dodal něco, z čeho Merkelová nebude mít radost...

11.12.2017 13:44

Předseda německé SPD Martin Schulz řekl, že chce, aby existovala evropská ústavní smlouva, která vytvoří federální Evropu. „A až ji budeme mít, tak musí být předložena v členských zemích (k hlasování). A kdo pak bude proti, půjde z Evropské unie pryč,“ řekl. Spojené státy evropské dle něj mají vzniknout do roku 2025. Schulzova slova ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz ostře zkritizoval jmenovaný premiér Andrej Babiš.

Obrovská arogance a pošlapání rovnosti všech členů EU! Premiér Babiš se u nás ostře pustil do Martina Schulze a dodal něco, z čeho Merkelová nebude mít radost...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše premiérem České republiky

„Chci, aby existovala evropská ústavní smlouva, která vytvoří federální Evropu,“ nechal se slyšet šéf SPD, podle něhož by „Spojené státy evropské“ měly spatřit světlo světa do roku 2025. Ústavní smlouvu by podle něj měl spolu s občany vypracovat konvent. „A až ji budeme mít, tak musí být předložena v členských zemích (k hlasování). A kdo pak bude proti, ten půjde z Evropské unie pryč,“ představil Schulz svůj poměrně radikální návrh.

Anketa

Je v pořádku, že hasiči několik dní zachraňovali jezevčíka Mildu?

hlasovalo: 6322 lidí

„Pro mě je to projev obrovské arogance a pošlapání rovnosti všech členů Evropské unie. Podle mě po přijetí Lisabonské smlouvy není potřeba pokračovat v dalším integračním procesu a dále posilovat Brusel jako centrum moci, které neustále odejímá další a další pravomoci a kompetence z členských států. Tento model evropských politiků, že na každou krizi reagují hlubší integrací, jen způsobuje další a další problémy, a rozhodně nenapomáhá k řešení aktuálních problémů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda vlády Andrej Babiš.

„Místo toho, aby Evropa řešila migrační krizi, ekonomické problémy jižních států či posilující se postavení Ruska, tak svou neakceschopnost svádí na členské státy. Posilování Bruselu se děje na úkor členských státu a fakticky to povede k oslabování národních států. Dlouho z Evropy slyšíme, že malé členské státy nemají mít stejná práva jako ty velké, a stejnou váhu svého hlasu. Tenhle výrok pana Schulze to jen potvrzuje,“ dodal Babiš.

Evropská ústava a Lisabonská smlouva

Německá kancléřka Angela Merkelová se v reakci na Schulze vyslovila pro to, aby Evropa do roku 2025 silněji spolupracovala v oblastech obrany, vnitřního trhu nebo zahraniční politiky, tak aby ji ostatní brali vážně. „Jsem přesvědčena, že tato akceschopnost by měla stát v popředí, a nikoliv jako definice cíle, ať už ho budeme nazývat jakkoliv,“ podotkla na tiskové konferenci v Berlíně.

„Evropa je naše životní pojistka,“ uvedl také Schulz s tím, že národní státy už na řadu úkolů prostě nestačí. Jen spojená a rozhodná Evropa podle něj může čelit klimatickým změnám, daňovým únikům velkých firem nebo terorismu a migraci.

Schulzovy návrhy nejsou nijak nové. Už v letech 2002 až 2003 vytvořil konvent EU evropskou ústavu, která ale neprošla referendy ve Francii a v Nizozemsku. Euroústavu nahradila posléze Lisabonská smlouva, která prakticky obsahuje to samé, co zamítnutá euroústava.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …