Obrovská razie německé policie v Lipsku v obydlích azylantů. Podívejte, koho tam našli

10.05.2017 16:59

Bezpečnostní složky v Německu spustily rozsáhlou celostátní operaci proti teroristům. Podle agentury Deutsche Welle (DW) policie prohledala lokality v Sasku, Bavorsku, Sasku-Anhaltsku a v Berlíně. Informace ze začátku května ukazují na to, že počty potenciálních teroristů v Německu spíše rostou. Od začátku občanské války v Sýrii jich je čtyřikrát více.

Obrovská razie německé policie v Lipsku v obydlích azylantů. Podívejte, koho tam našli
Foto: hns
Popisek: Německá vlajka překrytá vlajkou IS, ilustrační koláž

Ve středu v brzkých ranních hodinách zasahovala policejní protiteroristická jednotka ve východoněmeckém Lipsku. Podle zpravodajského webu Tag24 operace mířila na členy takzvaného Islámského státu (IS), ale i dalších extrémistických skupin. Bulvární deník Bild píše, že policejní zásah proběhl ve třech objektech, které patří uchazečům o azyl ve čtvrtích: Volkmarsdorf, Mockau a Connewitz.

Podle webu DW (Deutsche Welle) Policie zajistila tři podezřelé. Podle federálního prokurátora byli dva z nich údajní členové IS a třetí aktivní sympatizant další extrémistické skupiny. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere uvedl, že zákrok ukázal připravenost německých bezpečnostních složek ve schopnosti „udeřit proti teroru“. Podle německých prokurátorů by trojice zadržených měla být propojena se Syřanem zadrženým minulý týden. Stejně tak by zde mohla být i souvislost se syrským občanem zadrženým v červnu 2016, který je podezřelý z údajného plánování bombového útoku v Dusseldorfu.

Razie v Lipsku přišla ani ne týden po tom, co poblíž Lipska německá policie zadržela údajného devětadvacetiletého člena Islámského státu, který měl do organizace vstoupit v roce 2013 a v Sýrii byl přitom zapojen do bojových operací po dobu několika let.

Počet potenciálních teroristů v Německu podle listu Neue Osnabrucker Zeitung s odvoláním na oficiální zdroje německé federální policie roste. Lidí schopných a svolných provést teroristický útok by v Německu mělo aktuálně být 657. To číslo se podle německé policie od začátku občanského konfliktu v Sýrii zčtyřnásobilo. Spolu s tím pak německá policie registruje 920 lidí, kteří odjeli z Německa do Iráku či Sýrie. Do bojů či bojového tréninku v oblasti se jich podle potvrzených zdrojů zapojilo zhruba 70. Zabito jich přitom bylo 145.

Německé bezpečnostní složky se dostaly pod palbu kritiky kvůli vánočnímu útoku v Berlíně, během kterého zemřelo 12 lidí. V souvislosti s tím slíbil německý ministr vnitra Thomas de Maiziere zavedení nového bezpečnostního systému pro odhalování potenciálně nebezpečných jednotlivců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…