Obrovská úleva a radost. Martin Schulz a spol. reagují na nizozemské volby

16.03.2017 8:38

Ze světa politiky i financí přicházejí první reakce na výsledek parlamentních voleb v Nizozemsku. Jako první a pozitivně reagovaly trhy. V podobném duchu se vyjadřují k porážce Wildersovy Strany pro svobodu také socialističtí politici z celé Evropy.

Obrovská úleva a radost. Martin Schulz a spol. reagují na nizozemské volby
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Jak uvádí Reuters, euro se s ohledem na první výsledky voleb dostalo na své pětitýdenní maximum. Předpokládané vítězství současného premiéra Marka Rutteho vlilo trhům a konkrétně euru novou krev do žil. Trhy obecně reagují na každou větší politickou změnu lehčí panikou. Stejně se chovaly trhy i po oznámení o výsledku prezidentských voleb v USA či po nečekaném výsledku referenda o EU ve Velké Británii. Po počátečním šoku se však zase vrátily na původní úroveň.

Podle expertů by mělo euro posilovat i nadále. Bude však záležet na tom, do jaké míry výsledek voleb v Nizozemsku ovlivní prezidentské volby ve Francii příští měsíc. Lze očekávat, že po vítězství „nezávislého“ socialistického kandidáta Emanuella Macrona by šlo euro opět nahoru. Naopak v případě nepříliš očekávaného úspěchu šéfky Národní fronty Marine Le Penové by vzhledem k jejímu volání po odchodu Francie z EU by euro oslabilo.

Vedle eura se cítí spokojeně i někdejší předseda Evropského parlamentu a současný aspirant na úřad německého kancléře Martin Schulz. Na nizozemské volby na svém twitteru reagoval již před půlnocí. „Geert Wilders volby v Nizozemsku vyhrát prostě nemohl. Ulevilo se mi, ale musíme dál pokračovat v boji za otevřenější a svobodnější Evropu,“ napsal člen SPD Schulz ve tweettu, který do dnešního rána sdílelo asi 1600 lidí, což je na jeho statistiky nadstandardní číslo.

Jen o několik desítek minut později reagoval na sociálních sítích současný předseda SPD Sigmar Gabriel. „Dobré zprávy z Nizozemska. Evropa zůstává barevná, a to včetně Oranjes,“ napsal Gabriel. K oběma svým socialistickým bratřím se potom symbolicky přidal také francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. „Gratuluji Nizozemsku, že zastavilo nástup krajní pravice,“ napsal člen Parti socialiste.

Ostatní představitelé socialistických stran zatím zůstávají ve svých prohlášeních zdrženlivější. Ne snad, že by nepřáli Wildersovi zdrcující porážku, ale někdejší „socialistický“ lidovec Rutte v posledních měsících na jejich vkus přece jenom přitvrdil až příliš. Podle politologů si voliče získal jen několik hodin před volbami svým rozhodným postojem vůči Turecku. Na výsledku voleb se však podepsala také až příliš nízká aktivita Wilderse v kampani.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…