Obrovské ponížení. Schwarzenberg se před Čínou nehrbil! Soptil Kalousek v ČT. Šéf českých komunistů oponoval

20.10.2016 23:22

Šéf komunistů Vojtěch Filip a lídr TOP 09 Miroslav Kalousek se do sebe pustili kvůli Číně. Kalousek v této souvislosti nešetřil ani prezidenta Zemana, premiéra Bohuslava Sobotku, předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka a předsedu senátu Milana Štěcha (ČSSD). Tito pánové se prý před Čínou nepřijatelně hrbili. Filip měl naopak za to, že lidovecký ministr kultury provokoval Čínu.

Obrovské ponížení. Schwarzenberg se před Čínou nehrbil! Soptil Kalousek v ČT. Šéf českých komunistů oponoval
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Čína

„Já myslím, že je věcí každého z nás, s kým se bude setkávat, ale ministr vlády přitom musí zohlednit, v jaké je funkci. Pokud by to pan Herman udělal doma nebo někde v restauraci, je to jeho věc, ale pokud to udělá spíše provokativním způsobem, postupuje proti politice této vlády, která respektuje jednotu Číny,“ vyjádřil svůj názor Filip. „V tomto ohledu já to vidím jako provokaci z jeho strany,“ vytkl členovi vlády komunista.

Kalousek to viděl zcela jinak. Podotkl, že ministr kultury Herman má přece v popisu práce sejít se s člověkem, který představuje ve světě uznávanou osobnost s duchovní autoritou.

„Já myslím, že je provokace říkat tomu provokace... To, co následně předvedli čtyři nejvyšší představitelé naší země, to bylo obrovské ponížení.. Tito čtyři pánové se v podstatě omlouvali za to, že ministr suverénní vlády suverénní země si dovolil sejít se se známou duchovní autoritou,“ kroutil hlavou Kalousek nad včerejším memorandem Miloše Zemana a spol.

„Nikdo nám nesmí říkat, že to dělat nemáme a okamžitě se pokorně hrbit před nedemokratickým režimem a říkat: prosím vás, my zase nejsme tak úplně suverénní, tak se na nás nezlobte, to byl jenom takovej ústřel. To bylo obrovské ponížení, které si za posledních 25 let nepamatujeme. My máme právo to dělat. A já odmítám, aby nám tito čtyři pánové ordinovali shrbenou páteř. Takhle já nechci žít,“ rozohnil se Kalousek.  

Vojtěch Filip si půjčil slova šéfa zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka, která pronesl ve středu také v Událostech, komentářích, a připomněl, že i do Bílého domu vcházel dalajláma jen vedlejším vchodem, ačkoli Spojené státy nepochybně jsou suverénní zemí. „Kdybych se sešel s dalajlámou, tak bych se ho zeptal, proč sám sebe označuje za marxistu a co si pod tímto pojmem představuje,“ prozradil Filip. S duchovním vůdcem Tibetu by se však sešel jen jako soukromá osoba. Dnes ale působí v pozici místopředsedy sněmovny, pročež nepovažoval za vhodné se s dalajlámou scházet.

Ve druhé polovině diskuse Filip obhajoval uzavření standardních obchodních smluv s Čínou, díky nimž se rozvíjejí naše vzájemné obchody.

Proti obchodům podle vlastních slov nic neměl ani Kalousek. Zdůrazňoval však jeden bod. „Úcta ke svobodě a lidským právům nejsou obchodovatelné komodity,“ trval na svém Kalousek. Divákům také připomněl, že nejrychleji rostl obchod Česka s Čínou v době, kdy byl ministrem zahraničí čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A ten se před čínskými soudruhy věru nehrbil,“ uvedl k tomu Kalousek. S Čínou přece obchoduje např. i Nizozemí, a to je přitom země, která si nenechá mluvit do toho, jak se dívá na problematiku lidských práv. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…