Obviněný generál Halenka už není šéfem armádní logistiky

10.03.2015 13:17

Šéfa armádní logistiky Vladimíra Halenku obviněného kvůli údajně nevýhodnému prodeji nepotřebné vojenské techniky ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v pondělí zbavil funkce. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Do skončení trestního řízení je Halenka zařazen do takzvané personální dispozice, bude například dostávat méně peněz a úkoly mu bude dávat jeho nadřízený.

Obviněný generál Halenka už není šéfem armádní logistiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výsostný znak České republiky na trupu vrtulníku

Halenka byl ředitelem sekce podpory ministerstva obrany, která řídí armádní logistiku, komunikační a informační systémy či vojenské zdravotnictví. Náčelník generálního štábu Petr Pavel už na konci minulého týdne uvedl, že podá ministrovi návrh na Halenkovo dočasné zproštění výkonu funkce.

Kromě Halenky jsou mezi obviněnými i Veřmiřovský, Lachman a Pavlík

V kauze nezákonného převodu majetku Ministerstva obrany na jiné subjekty byli obviněni čtyři lidé, stíháni jsou na svobodě. Mezi obviněné patří podle médií kromě Halenky bývalý ředitel společnosti VOP CZ v Šenově u Nového Jičína Adolf Veřmiřovský, exředitel někdejší armádní Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman a jeho zástupce Roman Pavlík.

Vyšetřování se podle informací ČTK týká odprodeje hlavně kolové a pásové vojenské techniky a náhradních dílů k ní ve veřejných soutěžích nebo v přímém prodeji. Úředníci údajně věci prodali za nižší ceny, než za které je prodat mohli.

Policie kvůli případu provedla několik domovních prohlídek, a to i u majitele zbrojařské firmy Excalibur Group Jaroslava Strnada. Z této společnosti dosud nikdo obviněn nebyl. Minulou středu byl u výslechu také bývalý generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita, ani ten obviněn nebyl.

Obvinění jsou podezřelí z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Za první trestný čin hrozí dva až osm let vězení, za druhý pět až 12 let vězení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…