Obviněný hejtman promluvil: Je to prasárna. Neodstoupím, ani kdybych měl vypustit duši. Policajti šikanují lidi. Zdraví v prdeli

20.10.2015 8:23

Zatímco ještě v pátek prý byl olomoucký hejtman Jiří Rozbořil zlomený a dával najevo obavy, při pondělním rozhovoru pro MF DNES prý už projevoval pouze ochotu bojovat. Začalo to podle redaktora hned ve dveřích, kde o policistovi Robertu Šlachtovi a státním zástupci Ivo Ištvanovi pronesl „chtějí se jen zviditelnit.“ „Státní zastupitelé si pomalu přebírají moc,“ poznamenal poté během rozhovoru.

Obviněný hejtman promluvil: Je to prasárna. Neodstoupím, ani kdybych měl vypustit duši. Policajti šikanují lidi. Zdraví v prdeli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Anketa

Obviněný hejtman Rozbořil označil postup policie za ,,prasárnu" a naznačil, že je obětí policejní zvůle. Věříte mu?

19%
81%
hlasovalo: 1059 lidí

„Pokud budeme odstřelovat politiky a budou pořád fungovat Šlachti a Ištvani se svými praktikami, tak se stane to – a to je asi účel – že za tři roky v politice budou jen blázni a psychopati,“ dodal. Nejde prý jen o jeho případ. V normální demokracii by prý nebylo možné, aby kauza, při které padla vláda, skončila odhalením několika nezdaněných dárků.

Na schůzku s vysoce postaveným krajským policistou Karlem Kadlecem, nyní svým spoluobviněným, šel prý proto, že jej Kadlec pozval. Takových schůzek má prý hejtman do roka tisíce. Odmítá však, že by mu nabízel jakoukoliv informaci, nebo za ní dokonce žádal peníze, jak tvrdí vyšetřovatelé.

Jeho role je prý okrajová a zbytná. „Z třicetistránkového spisu se mě týká jedna věta, která je vytržená z kontextu,“ vysvětluje. Proto také odmítá odstoupit z funkce hejtmana, ačkoliv jej k tomu nejvyšší představitelé jeho strany vyzvali. Ve straně se prý proslýchá, že Rozbořil podal proti svému obvinění stížnost, a teď „hraje o čas“, že mu bude vyhověno dříve, než jej stačí z čela kraje odvolat. Aktuálně je možné, že přesvědčí koaliční radní z ČSSD a KSČM, že mu dají šanci „přežít“ až do příští řádné schůze zastupitelstva, která se má přitom sejít až před Vánoci.

Sám v rozhovoru zdůrazňuje presumpci neviny. „Přijde vám v pořádku, že z kauz, které byly v ČR v minulosti souzeny, je 85 procent lidí osvobozeno, a ti lidé jsou zdehonestováni? Jak pracovně, tak zdravotně, politicky, a už se nikdy nevrátí. Když z této funkce odstoupím, jak se mám bránit?“ ptal se pobouřeně.

Vzpomněl v této souvislosti případ olomoucké radní Kaštilové-Tesařové, kterou stíhali za údajně nevýhodný prodej městské budovy. „Táhlo se to pět let, než byla osvobozena; a ukázalo se, že policajti s kauzou manipulovali. Ale dneska se ta paní nedostane na kandidátku, zdraví má v prdeli. Pět let ji policajti šikanovali a vymýšleli na ni kauzy! Ti samí, o kterých se dneska bavíme,“ rozčílil se.

„Tady se rozehrává příšerná hra zasahování policistů do kauz, selhání GIBS, systému policie. Pokud by tam nebyl hejtman, o čem budete psát?“ ptal se řečnicky. On a Ivan Langer měli prý pomoci k medializaci případu. Podobné případy prý začínají být standardem, zmínil případ olomouckého úřadu regionální rady, kam vtrhli zakuklenci, odvlekli těhotnou úřednici do cely, a nakonec se zjistilo, že to celé bylo úplně jinak, než tvrdili.

Z odsouzení prý strach nemá. „Vím, že mě neodsoudí. Ale štve mě, že to odnáší moje třiaosmdesátiletá máma a děti, které se bojí chodit do školy. To je prasárna. A to je další důvod, proč neodstoupím, i kdybych tady měl vypustit duši,“ rozohnil se hejtman na závěr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…