Obviňte Madeleine Albrightovou, zaznělo v rozhlase. Třeskutě. V souvislosti s Usámou bin Ládinem

06.12.2017 12:43

Na vlnách Českého rozhlasu se setkali novinář Jan Urbam, který psal o válce na Balkáně v 90. letech minulého století, a poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), jenž má srbské kořeny. Zhodnotili činnost končícího Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Ve veřejnoprávním rozhlasu padla slova o tom, že by měla být důrazně vyslechnuta i bývala ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. A zaznělo toho ještě mnohem víc.

Obviňte Madeleine Albrightovou, zaznělo v rozhlase. Třeskutě. V souvislosti s Usámou bin Ládinem
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Hasim Thaci, přezdívaný Had, patřil v Kosovu mezi neejoblíbenější politiky Madeleine Albrightové. V tisku se mu dokonce přezdívalo "miláček Albrightové".

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) si postěžoval, že za válečné zločiny v bývalé Jugoslávii byli potrestáni především bosensko-srbští generálové. Představitelé ozbrojených složek ostatních států vyvázli bez trestu. Stačí asi vzpomenout na chorvatského generála Ante Gotovinu, který nechal vraždit srbské civilisty, ale od zmíněného tribunálu odešel bez trestu, protože jeho zločiny se údajně nepodařilo prokázat. Postupem času se tento muž vypracoval až na post poradce chorvatské prezidentky.

Tribunál za takřka čtvrtstoletí své existence obžaloval přes 160 lidí a 84 z nich odsoudil. Většinou šlo o Srby. Novinář Jan Urban vysvětloval, proč tomu tak bylo. „Pokud si někdo myslel, že to je nějaká svatá spravedlnost. Tak to rozhodně nebyla. Od začátku to byla spravedlnost vítězů. A vítězové, mluvím o Američanech, Britech a Francouzech, tak tam všichni měli ušpiněné ruce,“ prohlásil Urban.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde

U lidí, kteří na jedné straně páchali zločiny, ale na straně druhé spolupracovali se západními zeměmi – takže tam příliš nelze očekávat, že lidé, kteří spolupracovali s vítězi, budou nějak exemplárně potrestáni.

„Každá válka je špinavá, mimořádně špinavá a nemravná, a dochází tam ke zločinům. A vítěz píše tu historii tak, aby sám nebyl obviněn,“ uvedl Urban. „Francouzi pomáhali prostě nevidět nebo prostě ukrývat některé bosensko-srbské činitele v roce 1996. To jsou věci, které nikdy nesmí na veřejnost,“ pokračoval. Foldyna mu dal za pravdu. Vliv vnějších mocností na Balkáně byl výrazný i podle poslance ČSSD. Americké i německé tajné služby tolerovaly fakt, že ve válečných zónách se pohybovali islámští radikálové, Usámu bin Ládina nevyjímaje. Bylo by zajímavé, kdyby soudní tribunál vyslechl paní Madeleine Albrightovou, která také sehrála v konfliktu důležitou roli.

Urban oponoval, že politiky si nikdo netroufne obžalovat. „A kdo je obžaluje. To je nesmysl. My se pohybujeme v reálném světě, světě možného,“ řekl Urban s tím, že „musíme pracovat s tím, co je reálně možné“, poznamenal s nádechem ironie.

V rámci možného bylo možné soudit srbské generály, protože srbská armáda byla největší, ale podle Urbana také nejhloupější, protože si neuvědomila, že západní státy monitorují v podstatě všechno, co tahle armáda dělá. Podle Foldyny nikdo nemá odvahu ukázat nad tyto generály a obvinit politiky. „Já pani Albrightovou obviňuji, ale dovedete si představit, že by nějaký mezinárodní trestní tribunál soudil bývalou ministryni Spojených států? Já určitě ne, takže o tom diskutujeme v teoretické rovině,“ posteskl si poslanec ČSSD.   

„Když se podíváte na předvolební kampaň paní Clintonové, která dokonce lhala a agentura Reuters ji dokonce usvědčila,“ přisadil si ještě.  

Hosté se nakonec shodli na tom, že situace na Balkáně teď není ve středu pozornosti Evropy a to se nám jednou může vymstít. Podle Urbana proto, že se v jednotlivých balkánských státech vyprávějí příběhy o tom, jak to bylo ve válce v 90 letech. Mladým lidem, kteří tuto válku nezažili, se podle novináře vyprávějí strašné nesmysly. „To je v podstatě patetický blábol na všech stranách,“ shrnul novinář. Každý má pocit, že právě jeho národ trpěl nejvíc.  

Podstatně však je, že mezinárodní společenství tuto válku ukončilo. Foldyna se okamžitě ozval. „Ale ono ji také rozpoutalo,“ udeřil.

Ačkoli spolu bývalé státy mohou spolupracovat, Foldyna tu vidí několik velkých problémů. V prvé řadě je Srbsko nuceno uznat odtržení Kosova. To je podle Foldyny asi totéž, jako kdyby Česko muselo uznat Mnichovskou dohodu.

A pak je tu ještě jeden velký problém. „Bosna je veliký problém z hlediska islamismu, nikoli islámu, já nemám ambici strašit lidi islámem, ale islamismu. Ten prorůstá v Kosovu a my tohle budeme muset řešit,“ varoval poslanec ČSSD. „Bosna a Hercegovina je nejprofízlovanější země na světě, že tam se v podstatě nehne myš, aby se o tom nevědělo. Neměl bych z toho strach,“ mírnil Foldynovy obavy Urban.

Poslanec ČSSD si na závěr jen povzdechl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…