Obyčejný člověk chce především v klidu žít, udeřil Robejšek. Merkelová je prý mimo

28.07.2016 22:52

Německá kancléřka Angela Merkelová předstoupila před své voliče a i po teroristických útocích z poslední doby všechny uklidňovala. Německo prý situaci zvládne. Je to v silách Spolkové republiky? O to se ve čtvrtečních Událostech, komentářích ČT přeli filosof Daniel Kroupa a analytik Petr Robejšek. Podle Robejškova názoru je třeba chránit obyčejného člověka, kterému jsou lhostejná různá myšlenková schémata akademiků.

Obyčejný člověk chce především v klidu žít, udeřil Robejšek. Merkelová je prý mimo
Foto: Václav Fiala
Popisek: Politolog Petr Robejšek v Ostravě

Nejmocnější politička Evropy oznámila, že Německo udělá vše pro posílení své bezpečnosti. Stačí to ke zvládnutí situace. Robejšek si to rozhodně nemyslí.

„Německá kancléřka nemůže přiznat, že udělala chybu. Nemůže ani přiznat, že je její heslo ‚zvládneme to‘ problematické. Ale právě to, že na něm trvá, vede k tomu, že je odtržená od reality. Normální člověk potřebuje pocit únosné míry bezpečí a pak je ochoten se o toto bezpečí podělit. V Německu ale sílí pocit, že hrozí nebezpečí právě od těch, kteří v Německu žádají o azyl,“ varoval analytik. Pokud nebudou mít Němci pocit bezpečí, budou napříště volit ty politiky, kteří jim bezpečí přislíbí. Pro tzv. obyčejného člověka nehraje roli, zda spáchá teroristický útok islamista nebo pravicový radikál. Oba útočníci ohrožují bezpečnost normálního člověka a to je to, co je rozhodující.

Kroupa oponoval, že lidé jsou schopni rozlišit, co je teroristický útok a co je útok nějakého pomateného šílence. „Islám se od islamismu odlišuje asi tak jako tábor od koncentračního tábora,“ konstatoval filosof a politolog z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Lidé si prý jsou tohoto rozdílu velmi dobře vědomi.

V tu chvíli se však dostal znovu ke slovu Robejšek. „Já bych panu Kroupovi vzkázal, že to, co předvedl, je sice legitimní úvaha, ale hodí se na akademickou půdu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Tomu obyčejnému člověku je jedno, jestli ho zabije pomatenec nebo terorista. Obyčejný člověk především nechce přijít o svůj život,“ nebral si servítky host. To, co plánuje Merkelová, Robejšek nepovažuje za dostačující.

Kroupa si však trval na svém. Jako dlouholetý politik ví, co je reálně v politice prosadit a realizovat a z tohoto pohledu se mu zdá záměr Angely Merkelové nosný. Pokud se situace nijak významně nezhorší tím, že Turecko cíleně pošle nové vlny uprchlíků do Německa, Spolková republika opravdu může všechno postupně zvládnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…