Obyvatelé některých částí Prahy budou mít kromě voleb i referenda. Podívejte se o čem

09.10.2014 17:58

Obyvatelé Prahy 3, 8, 10 a Klánovic budou v pátek a v sobotu hlasovat v místních referendech. Lidé ze Žižkova a okolí se budou vyjadřovat k budoucímu využití parku Parukářka, v Praze 8 chtějí hlasováním dosáhnout zákazu heren. Obyvatelé Klánovic budou hlasovat o připojení nových domů v katastru sousední obce k jejich silniční síti. V Praze 10 už lidé v referendu hlasovali dvakrát, plebiscity ale nejsou kvůli malému zájmu platné. Potřetí se budou vyjadřovat k parkovacím domům, opravám silnic, kamerovému systému či privatizaci bytů.

Obyvatelé některých částí Prahy budou mít kromě voleb i referenda. Podívejte se o čem
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Referendum v Praze 3 má upřesnit budoucí využití lokality Parukářka a stanovit hranice, v nichž nebude přípustná developerská zástavba. „Parukářka, přírodní park v centru Prahy 3, by měl být zachován i pro budoucí generace tak, aby jej bylo téměř nemožné změnit na pozemky pro komerční využití," řekla starostka Vladislava Hujová (TOP 09). Veřejné hlasování má podle ní rozptýlit diskuse a obavy občanů ze zástavby této lokality.

Z iniciativy občanů vyšel požadavek na místní referendum o hazardu v Praze 8. O stejném tématu se hlasovalo už v dubnu, kdy ale přišlo k urnám jen 14 procent lidí. Přípravný výbor pak prosadil nové referendum v termínu komunálních voleb, pro jehož vyhlášení sesbíral přes 10 000 podpisů.

Místní referendum vyhlásily také Klánovice, kterým vadí, že stovka nových domů, které vzniknou těsně u hranice obou katastrů na území Horních Počernic, by měla být připojena k jejich silnicím. Ty jsou ale ve špatném stavu a větší nápor neunesou, jejich oprava by stála 70 milionů korun, tvrdí něstská část.

Počernicím ale vadí zásah do možností jejich rozvoje. Referendum se nelíbí ani investorovi, společnosti UBM, která chce v projektu Villa Park Klánovice postavit více než sto domů a novou školku. „Pokud by klánovičtí odpověděli, že jsou proti a referendum bylo platné, náš projekt bude další dva roky stát a my budeme zvažovat podání dalších žalob za zmařenou investici," řekla ČTK již dříve Simona Kulhánková z firmy.

Na některých místech Prahy se hlasuje v referendu opakovaně

Už potřetí budou v referendu hlasovat obyvatelé Prahy 10. První dvě hlasování v termínu prvního a druhého kola senátních voleb provázela malá účast, jejich výsledky proto nejsou platné. Lidé se vyjadřovali k vybudování nové radnice, opravám stadionu Ďolíček, hazardu a stavbě hospice. Tentokrát budou odpovídat na pět otázek týkajících se stavby parkovacích domů, financování oprav silnic, kamerového systému ve školách, školkách a na ulicích nebo privatizace bytů.

Další chystaná referenda se přípravným výborům nepodařilo prosadit. V Praze 1 hlasování o hazardu znemožnil přesunutý termín jednání zastupitelstva, kvůli kterému nebylo možné splnit zákonné lhůty. Hlasování tak bude 7. listopadu.

V Praze 9 se vyhlášení referenda o hazardu nedostalo na program posledního jednání před volbami, budou se jím tak muset zabývat nově zvolení zastupitelé. Stejné to je v Praze 10, kde bylo jednání před jeho vyhlášením přerušeno kvůli malému počtu přítomných zastupitelů. Lidé tam tak nejspíš půjdou k urnám i počtvrté, hlasovat by měli o stavbě nové radnice, která by mohla stát až třičtvrtě miliardy korun.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…