Ocenění za odboj proti komunismu dostane Svatopluk Karásek

12.09.2013 6:28

Ocenění za přínos k odporu proti komunistickému režimu dnes dostane evangelický farář a písničkář Svatopluk Karásek. Jeho a další odbojáře ocení ministr obrany Vlastimil Picek. S uznáním odbojové činnosti se pojí i finanční odškodné, které odpůrci proti totalitě od státu dostanou.

Ocenění za odboj proti komunismu dostane Svatopluk Karásek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Svatopluk Karásek

Karásek se v 70. letech sblížil s undergroundovým společenstvím kolem kapely The Plastic People of the Universe. Se svou kytarou vystupoval i na soukromých hudebních festivalech. Po jednom z nich byl komunistickou policií zatčen a odsouzen za výtržnictví na osm měsíců.

Po propuštění na svobodu podepsal Chartu 77 a podílel se na jejím dalším šíření. V květnu 1977 při převozu většího množství dokumentů Charty 77 byl spolu se svou manželkou zadržen bezpečnostními orgány a umístěn do cely předběžného zadržení. Od roku 1975 byl veden v evidenci komunistické Státní bezpečnosti jako nepřátelská osoba. Počátkem roku 1980 byl donucen k vystěhování do zahraničí.

Karásek nebude oceněn sám

Uznání se dočká i Bedřiška Došlíková, která se podílela na založení a činnosti rozsáhlé protikomunistické organizace Světlana. Do skupiny se zapojila prostřednictvím svého švagra Antonína Slabíka, který byl dříve účastníkem protinacistického odboje. Došlíková působila ve štábu organizace, opisovala letáky a určovala místa vhodná k jejich distribuci.

Činnost skupiny se dostala do hledáčku StB, která proti ní v březnu roku 1949 zakročila. Došlíkové se podařilo uniknout a spolu se Slabíkem odešli přes hranice do Rakouska.

Ministr obrany předá odbojářům osvědčení, pamětní dekrety a odznaky. Picek dnes celkem ocení 17 lidí. Pěti odbojářům bude zároveň přiznáno postavení válečného veterána.

Lidé, kteří se podíleli na boji proti totalitní diktatuře, mohou žádat o oficiální uznání statusu odbojáře a jednorázové finanční odškodnění až 100.000 korun. Zákon platí od 17. listopadu 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…