Ochrana klimatu. EU je nejdále. Teď musí tlačit na Čínu a Indii... Plán Pavlova poradce

22.09.2023 18:25 | Monitoring

Poradce prezidenta republiky pro životní prostředí Ladislav Miko tvrdí, že prezident Petr Pavel sklidil úspěch na dvou klimatických summitech OSN v New Yorku, které proběhly v tomto týdnu. „Bylo kvitováno, že k této problematice vystoupil konstruktivně a podpůrně český prezident, což nebylo zvykem,“ uvedl Miko s tím, že se Pavel pochlubil, že Česko plní své klimatické závazky, včetně těch, které vyplývají z Pařížské dohody.

Ochrana klimatu. EU je nejdále. Teď musí tlačit na Čínu a Indii... Plán Pavlova poradce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Miko v rozhovoru pro Český rozhlas komentoval dva summity OSN věnované ochraně klimatu a udržitelnému rozvoji, kterých se zúčastnil prezident Petr Pavel. „Šlo o zhodnocení toho, kde se nacházíme, jak se nám daří v oblasti udržitelného rozvoje a také to byla příprava na nadcházející konferenci smluvních zemí, která bude na začátku června. Takže nešlo o nějaké konkrétní závěry, ale spíše přípravu na další summit, ačkoliv samozřejmě jsou z toho nějaké oficiální zápisy a výstupy,“ uvedl bývalý ministr životního prostředí.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29579 lidí
Na summitech podle Mika mnohem silněji než dříve rezonovalo, že klimatické změny jsou opravdovým a akutním problémem, který se musí řešit. „Ta diskuze se samozřejmě vede už dlouho a ne všechny země jsou v tomto boji tak přičinlivé, ale tady na těch summitech jsem slyšel z úst většiny zemí souhlasné názory na to, že řešení klimatických změn je nutností. Velmi silně tam rezonovalo, že jsme pozadu oproti tomu, kde jsme chtěli v tuto dobu být. Generální tajemník OSN Antonio Guterres ještě vyostřil svou rétoriku a nemluvil už o klimatickém oteplování, ale doslova o klimatickém varu. A tahle jeho slova poté rezonovala celým tím setkáním,“ prohlásil Miko.

Prezident Petr Pavel na klimatickém summitu vystoupil a slíbil, že Česko pošle navíc příspěvek 90 milionů korun za 4 roky na plnění klimatického závazku. „Bylo kvitováno, že k této problematice vystoupil konstruktivně a podpůrně český prezident, což nebylo zvykem. Ten finanční příspěvek jde nad rámec již dohodnutých financí, které jdou na ochranu klimatu. Ten obnos by určitě mohl být vyšší, ale v OSN je kvitováno, že tento závazek vůbec přišel, ale já určitě souhlasím s tím, že bychom měli přispět více. Zejména s ohledem na to, že my máme vůbec jednu z nejvyšších spotřeb fosilních paliv na občana z vyspělých zemí,“ vysvětloval Miko.

„Já prezidentovi radím, aby se hledalo dlouhodobé a konstruktivní řešení, aby Česká republika vystupovala jako zodpovědný partner, který se soustředí na plnění vlastních úkolů a pomáhat i jiným zemím. Na druhou stranu je jasné, že největší balík peněz musí dávat ty nejbohatší země, které zároveň produkují nejvíce těch škodlivých věcí. Takže ano, měli bychom přidat, ale spíše musíme jít příkladem a plnit svoji roli v rámci Evropy. Evropská unie je v tomto nejdále na světě a my jsme její součástí a musíme už jen tlačit na státy jako Čína a Indie, aby se k tomu také aktivněji přidaly,“ dodal Miko s tím, že Česká republika zatím plní své klimatické závazky, včetně těch, které vyplývají z Pařížské dohody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

18:35 Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

Sýry opět podražily. A také třeba tradiční nakládaná zelenina či ovoce. Jahody jsou třeba o 20 Kč dr…