Ochrana proti covidu: Rozdejte důchodcům! říká expert

24.09.2020 14:25

Někdejší specialista Světové banky ve Washingtonu, který vystudoval medicínu Juraj Mesík tvrdí, že skvělým ochráncem před koronavirem je vitamín D. Píše to slovenský server Pravda.sk.

Ochrana proti covidu: Rozdejte důchodcům! říká expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Lidé kvůli pandemii koronaviru musí dodržovat podle Mesíka základní pravidla - nosit roušky, důkladně si mýt ruce, dodržovat přiměřený odstup a vyhýbat se místům s větším počtem osob. "A to další, co je nyní na podzim a v zimě třeba dělat, je zabezpečit si dostatečnou hladinu vitamínu D v krvi," uvedl Mesík. 

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

Mesík míní, že u vitamínu D se ukázalo, že má ochranný účinek při onemocnení koronavirem. "Izraelská studie odhalila, že existuje přímá souvislost mezi výškou hladiny sérového vitamínu D a nemocností na covid-19, a i vážností průběhu onemocnění. Lidé s vyššími hladinami vitamínu D v séru jsou méně náchylní onecmocnět, a pokud onemocní, nemoc má u nich lepší průběh," uvedl Mesík.

Podle jeho slov by se vládní autority na Slovensku měly postarat o to, aby zranitelné skupiny obyvatelstva - v první řadě důchodci a také lidé v první linii, byly dostatečně saturovaní vitamínem D. "Zda se v tomto směru vláda rozhýbe, nevím, naštěstí nikdo nemusí čekat a vitamín D si může koupit v kterékoliv lékárně," sdělil.

"Je to moje doporučení pro všechny, výjimkou mohou být ti, co maíjí metabolickou poruchu při zpracování toho vitamínu, což je ale minimální počet lidí," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…