Ochrana životního prostředí je ochranou člověka, vykládal v rozhlasové debatě Špidla

17.10.2013 19:02

Představitelé sedmi politických stran se ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu přeli o to, jak by měla vypadat ochrana životního prostředí v Česku. Na stole se objevil problém Národního parku Šumava, kde se účastníci shodli, že lokalitě uškodili ministři za Stranu zelených, nebo otázka prolomení limitů těžby uhlí na severu Čech. O případném prolomení by uvažovali komunisté a za jistých okolností i ODS. Politici ostatních stran byli jasně proti.

Ochrana životního prostředí je ochranou člověka, vykládal v rozhlasové debatě Špidla
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu se lídři sedmi politických stran usilujících o vstup do sněmovny v předčasných volbách přeli o podobu ekologické politiky v Česku. Ze studia na pražských Vinohradech se představili Romana Bocková z hnutí ANO, Tomáš Podivínský z KDU-ČSL, Pavel Kováčik z KSČM, Vladimír Špidla z ČSSD, Miloš Kužvart z SPOZ, Tomáš Tesař z TOP 09 a Martin Frélich z ODS. 

Utajované informace

Stav životního prostředí se v Česku sice zlepšuje, ale stále najdeme řadu citlivých věcí, které je třeba zlepšit. Kužvart v úvodu vysílání poznamenal, že některé informace o životním prostředí jsou českým občanům nedostupné. Tají je prý některé podniky. „Je to celá řada podniků, ale já se nebudu vystavovat hrozbě žalob a nebudu je zde jmenovat,“ uvedl exministr životního prostředí ve vládě současného prezidenta Miloše Zemana.

Dnešní ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský prý neví o žádných podnicích, které by tajily různé informace. Ve stejném duchu se vyjádřili i představitelé ODS a TOP 09.

NP Šumava

Následně v pořadu došlo na problematiku NP Šumava a údajných ochránců lýkožrouta, kteří parku škodí. Toto stanovisko je uvedeno ve volebním programu SPOZ. Oněmi škůdci, kteří škodili, byli podle Kužvarta ministři za KDU-ČSL a Stranu zelených. Podivínský za lidovce tuto kritiku jasně odmítl. Vina prý leží jen a pouze na ministrech životního prostředí ze Strany zelených.

Hnutí ANO chce prosadit rovnováhu o zachování přírody a zájmů obyvatel obcí v okolí NP Šumava. Šumava už je natolik zničená, že ji nedostaneme do stavu, jaký vidíme v Bavorsku. S tím však nesouhlasil Vladimír Špidla, jenž se domnívá, že lze dosáhnout stavu, jaký vidíme na německé straně. "Je velmi hrubou představou, že se ochrana přírody dostává do rozporu se zájmy lidí žijících v oblasti národního parku. Tak to ale není, ta rovnováha je možná,“ trval na svém Špidla. Dodal k tomu, že ochrana životního prostředí přináší do regionu také nemalé množství finančních prostředků.

Stejně to vidí i komunista Kováčik, který připomněl, že na Šumavě žijí lidé po tisíce let a žijí s tou přírodou v souladu, takže není pravda, že by v této věci existoval rozpor mezi ochranou přírody a potřebami občanů.

Představitel občanských demokratů Frélich zdůraznil, že to byl ministr za ODS Tomáš Chalupa, který připravil zákon o Národním parku Šumava, tento neprošel, protože padla pravicová vláda. Chalupa usiloval o rozšíření bezzásahové zóny, ale také o to, aby do zón ostatních mohli ve větší míře vstoupit lidé.

Větrné elektrárny

Tomáš Tesař (TOP 09) odpovídal na otázku, jak se dívá na budování větrníků. Na jedné straně připouští, že nezušlechťují krajinu, ale na straně druhé jsou obnovitelné zdroje podporovány ze zdrojů EU, čehož využívají investoři. Zároveň nesmíme zapomínat na to, že ony větrníky nelze budovat tam, kde by jejich výstavbou došlo k ohrožení řady živočichů a rostlin.

Miloš Kužvart se vůči „větrníkům“ jednoznačně vymezil s tím, že v Česku je prostor spíše pro budování bioplynových elektráren. Kováčik namítl, že ani bioplynové elektrárny nelze budovat bezhlavě.

Historik ministrem životního prostředí

Jeden z posluchačů se ptal, proč jsou stranickými experty na životní prostředí podnikatelé či ekonomové. To svědčí spíš o tom, že politické strany berou téma životního prostředí jako spíše podružné, v němž jde spíše o ekonomické zájmy.

Původním vzděláním historik Vladimír Špidla k tomu poznamenal, že je třeba mít na paměti také historický vztah společnosti a přírody. „Když jsem se podíval na to, kdo v minulosti zastával post ministra životního prostředí, tak tento post velmi často zastávali historici. Ochrana životního prostředí je současně ochranou člověka, protože člověk je součástí životního prostředí,“ zaznělo od Špidly ve vysílání. Tesař z TOP 09 dal Špidlovi v zásadě za pravdu. Lobbistou se necítí být ani Miloš Kužvart, který prohlásil, že je třeba mít na místě všechny společenské zájmy, abychom nebyli svědky nadbytečné podpory obnovitelných zdrojů.

Bocková dotazu čelila prohlášením, že je původním vzděláním zootechnik a dlouhodobě se zabývá např. biodiverzitou, pročež se necítí být lobbistou, ale spíše člověkem, který otázkám životního prostředí rozumí.

Limity těžby uhlí

Další z posluchačů chtěl vědět, jak se budou politické strany stavět k otázce prolomení těžebních limitů. „Sociální demokracie ještě neuzavřela svůj názor na tuto věc,“ poznamenal ve vysílání Špidla. Podle jeho názoru je třeba vzít v potaz také spotřebu hnědého uhlí pro oblast teplárenství. Pokud se ukáže, že bude třeba větší množství hnědého uhlí, bylo by možné těžit v lomu Bílina, ale v žádném případě na dole ČSA, kde by muselo dojít i ke zbourání Horního Jiřetína. Ve stejném duchu se vyjádřil i Kužvart.

„ODS bude podporovat novelu horního zákona, aby byly vyjasněny vztahy mezi těžaři a vlastníky nemovitostí v dotčených lokalitách ... ODS dlouhodobě říká, že český stát musí být energeticky soběstačný a pokud bude možné energetickou soběstačnost zajistit i bez prolomení limitů, pak je nebudeme prolamovat. V opačném případě by ale bylo třeba otevřít debatu o této otázce. V tuto chvíli ale za ODS platí neprolamovat," poznamenal k problematice Frélich. Na zachování limitů trvá i KDU-ČSL a hnutí ANO.

Kováčik v této souvislosti připomněl, že na dole ČSA je zaměstnaná řada pracovníků, a pokud by se mělo stát, že dodržení limitů těžby ohrozí tato pracovní místa, je třeba řešit tuto otázku. "Prozatím jsme pro pokračování těžby. ... Pokud někdo říká, že tímto přijdeme o budoucí zdroje, tak říkám, že jde jen o bodové zdroje."

Špidla Kováčikovi oponoval, že případným zbouráním Horního Jiřetina bude zničeno také několik stovek pracovních míst, z čehož plyne, že tato debata je mnohem složitější, než naznačuje pan Kováčik.

Čistota ovzduší

V debatě došlo na kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji. O zlepšení ovzduší hovoří prakticky všechny strany. Komunisté chtějí tlačit na majitele velkých firem, aby více investovali miliardu či dvě do patřičných opatření. „ Musí se na tom podílet i stát a také kraje,“ podotkl Kováčik.

Tomáš Tesař k tomu poznamenal, že někdejší vláda za účasti TOP 09 usilovala o to, aby ony velké firmy investovaly do odsíření elektráren a podobně, na čemž se podílela právě i Nečasova vláda. Je tak třeba investovat do hromadné dopravy. To však nezabrání škodlivinám, které míří do Česka z Polska.

Frélich k tomu poznamenal, že se podařilo vyjednat prostředky z EU, které umožní zmírnit znečištění ze strany velkých podniků. Stát však nezapomíná ani na vliv lokálních topenišť, o čemž svědčí prosazování kotlíkových dotací.

Bocková toto téma uzavřela připomínkou, že to vždy není tak, že by za všech okolností směřovaly nečistoty z Polska do Česka. Někdy je to také tak, že emise pocházejí z Česka a míří do Polska. Ministr Podivínský uvedl, že v zimních měsících je to tak, že směřují emise z Polska do Česka a v letních měsících je tomu naopak.

Podle Špidly z toho jednoznačně vyplývá, že budeme muset v této oblasti spolupracovat s Polskem. Je však třeba dát pozor také na to, že se nečištěným ovzduším se nepotýká jen Moravskoslezský kraj. V rizikových oblastech žije podle Špidly až polovina občanů republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…