Ochromit průmysl. Kurva, lidi, teď to roztrhneme. Reportáž od německých bojovníků za klima, proti kterým je Greta ještě umírněná

19.08.2019 16:36

Mysleli jste si, že páteční klimatické srazy středoškoláků na náměstích jsou nesmyslné? U našich německých sousedů jde boj ještě mnohem dál. V poslední době tam sílí skupina říkající si Extinction Rebellion (česky asi nejlépe „Rebelie proti vyhynutí“), sama se nazývající „vzteklou sestrou“ klimatického pátku. Mísí se v ní pseudonáboženské povzbuzující seance se záškodnickými akcemi, například blokádami dopravy.

Ochromit průmysl. Kurva, lidi, teď to roztrhneme. Reportáž od německých bojovníků za klima, proti kterým je Greta ještě umírněná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Iniciativa studentů a studentek Fridays For Future pořádala středoškolskou stávku za zlepšení stavu klimatu nejen v Praze

Ještě pozoruhodnější je, že o této skupině psal web prestižního německého týdeníku Spiegel a článku dal prostor hned na prvním místě své stránky. Novinář svou reportáž uzavřel slovy, že takový přístup „stojí za vyzkoušení“. A o co tedy jde?

Sami aktivisté se označují za „vzteklou sestru“ klimatických pátků. Jejich cílem je „ochromit dopravu, průmyslový život a vládu, aby bylo dosaženo obratu v klimatické politice“.

Anketa

Jste pro zavedení ,,daně z masa", jak se o tom vážně uvažuje v Německu?

5%
95%
hlasovalo: 12842 lidí

„Vzteklá sestra“ má historii poměrně krátkou, ale o to údernější. Hovoří se o ní od druhé poloviny roku 2018. Za svůj oficiální vznik považuje demonstraci před britským parlamentem 31. října loňského roku. Hned v následujícím měsíci následovala v Londýně blokáda celkem pěti mostů, pak se připoutávali k Buckinghamskému paláci anebo pořádali happening s falešnou krví u sídla premiérů na Downing Street.

To zaujalo aktivisty v dalších zemích a rebelie proti vyhynutí se začala šířit. Nadšený ohlas sklidila v Německu, kde se hnutí představilo v dubnu blokádou mostu v Berlíně, v červenci pokračovalo v Kolíně, kde blokádou klíčového mostu přes Rýn přivodilo krátkodobý kolaps veřejné dopravy. Vše pod heslem „Povstání nebo smrt“.

Základem jejich činnosti je asi 80stránkové dílo sepsané aktivistou a bio zemědělcem jménem Roger Hallam. Jeho dílo je „návodem na vítězství“, ve kterém rozebírá úspěšná sociální hnutí minulosti a vyvozuje z nich, jak „zvítězit nad společností“. Pro mnohé účastníky je prý kniha zásadním návodem. Z analýzy aktivisty Hallama prý vyplynulo, že hnutí, aby mělo šanci na úspěch, nesmí být příliš dogmatické. A za druhé by mělo být „zábavné“.

Z rekrutačního kempu: Je to to nejlepší, kromě sexu, co jsem v životě udělal

Jak tato zábavná část boje proti dopravě a průmyslu vypadá, se rozhodli předvést i veřejně. Novináře vpustili na svůj „workshop“, který uspořádali v Hamburku a sešlo se tam asi 150 lidí. To, co tam reportér Spiegelu viděl, nejspíš lehce šokovalo i jeho, neboť v článku uznává, že viděl seanci v podstatě náboženského charakteru.

CELÝ TEXT NA DER SPIEGEL NĚMECKY ZDE

V bufetu pouze veganské jídlo, po centru se pohybují potetovaní hipíci, do toho štěká kokršpaněl vyzdobený řetězem s logem XR, což je užívaná zkratka hnutí. Dorazila například místní herečka Pheline Roggan nebo zpěvák skupiny Selig Jan Plewka. Jak dodává redaktor, mezi „celebritami“ má hnutí mnohem širší podporu, což doloží tím, že v tričku s jeho logem dorazila na svůj první televizní rozhovor celebrita Carola Rackette, kapitánka lodi výlovné neziskovky Sea Watch, aktuálně čelící v Itálii trestnímu stíhání pro útok na policejní člun a nepovolené vniknutí do přístavu.

Carola Rackete v tričku s logem Rebelie proti vyhynutí:

Ale zpět do Hamburku. Účastníci se zde shromáždili, aby se navzájem povzbudili a prováděli „rituály, kterými by se vypořádali s psychologickými krizemi vycházejícími z neustálé konfrontace s obávanou destrukcí planety“ (doslovný citát Spiegelu). V textu je také popsáno, jak takové nabírání síly probíhá.

Na tabuli místnosti, kde se aktivisté shromáždili, jsou napsané motivační fráze jako „Je to pro mě těžké, protože...“ nebo „Teď, když jsem sdílel svůj zármutek, budu schopen ...“ Asi třicítka lidí vyplňuje prohlášení a pak vůdce skupiny vyzývá, ať přemýšlejí o tom, jak své utrpení sdílet.

Vystupuje jedna z účastnic, matka před čtyřicítkou. Před ostatními podle mustru na tabuli rozervaně spustí: „Je to pro mě obtížné, protože jako matka musím dát svým dětem sebevědomí a naději, ale sama to necítím.“ Tři účastníci seance jdou k ní a položí jí ruku na rameno. Žena se ze svého zoufalství vypovídává dál, vypráví o tom, jakým štěstím pro ni vždy bylo koukat na strom, ale teď při tom má pocity žalu a loučení. Pak propuká v pláč a i ostatní účastníci seance jdou k ní a utěšují ji.

Dva dny poté jí redaktor telefonuje. Žena prý cítí úlevu, protože se dostala z osamělosti a ujistila se, že i ostatní mají o planetu stejný strach jako ona, což pro ni byla úžasná „psychohygiena“.

Další, s kým redaktor v Hamburku mluví, je čtyřiapadesátiletý Michael Timmermann. Pracuje jako překladatel na volné noze, od konce roku 2018 už je ale prý hlavně aktivistou. Kterou z těchto činností si vydělává na chleba, už Spiegel neuvádí. Z hnutí je ale každopádně nadšen. „Je to to nejlepší – kromě sexu – co jsem v životě udělal,“ popsal své dojmy.

„Ekologická krize, přesněji apokalypsa, není nereálná, míříme k ní,“ říká překladatel Michael. Hnutí mu prý radí, jak do apokalypsy vstoupit beze strachu.

Poněkud jinak než dva předchozí se na celé hnutí a jeho aktivity dívá Carina Lierschová. Je jí dvacet tři, zrovna dokončila bakalářská studia politologie a užívá si prázdnin. „Jsem aktivisticky nervózní, rychle se vždycky vzruším,“ vyznává se. V minulosti se podílela na protestech proti AfD a na akcích podporujících záchranu běženců ve Středozemním moři. Tento víkend se chce „rekrutovat“ (toto slovo přímo použil Der Spiegel) do hnutí Rebelie proti vyhynutí.

Boj za lepší svět prý politoložce Carině přináší „husí kůži“. „Vždycky si říkám: Kurva, teď jde o body. Lidi, teď to roztrhneme,“ popsala své pocity.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…