Očkovací centra už očkují lidi od 45 let. Přitom tisíce seniorů u svých praktiků na vakcínu stále čekají

14.05.2021 15:38

Praktičtí lékaři kritizují systém rozdělování vakcín krajskými koordinátory. Vakcíny podle nich směřují primárně do velkých očkovacích center, ačkoliv v rámci ordinací na očkování stále čeká přes sto tisíc lidí ve věku nad 70 let. V očkovacích centrech se přitom otevřely registrace již pro lidi od 45 let. Přitom právě praktičtí lékaři by mohli mít rozhodující vliv na lidi, kteří zatím o očkování nejsou pevně přesvědčeni.

Očkovací centra už očkují lidi od 45 let. Přitom tisíce seniorů u svých praktiků na vakcínu stále čekají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifunkční hale O2 universum

Kritika zaznívá ze Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, která sdružuje na 5 000 praktických lékařů. „Na praktické lékaře a jejich sestry je svalována vina za neschopnost koordinátorů očkování zajistit ochranu nejzranitelnější části populace,“ napsala společnost v prohlášení podle informací serveru Echo24.cz.

Kvůli nedostatku vakcín nejsou ordinace schopné proočkovat své pacienty, kteří se v rámci ordinací k očkování registrovali. Na termín očkování v ordinacích čeká přes 40 000 lidí nad 80 let a 90 000 lidí ve věku 70 až 79 let. V očkovacích centrech se přitom již otevřely registrace pro lidi starší 45 let.

„Pro distribuci vakcín do ordinací stanovili podmínku registrace pacientů do systému, která ordinace zaměstnala náročnou administrativou, ale ordinace následně nedostaly dostatek vakcín ani pro tuto skupinu,“ uvedli naštvaní lékaři.

Koordinátoři podle nich nebyli schopni zajistit distribuci vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna do praktických ordinací, protože je jejich skladování složité. „Pár kilometrů za hranicemi je to ale běžné,“ nechápou lékaři, kterým měly být dodány zejména vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson. Těch je ale nedostatek a velká část zemí od jejich nákupů kvůli možným zdravotním rizikům upustila.

Premiér Babiš plánuje setkání se zástupci praktických lékařů a předem prohlásil, že Ministerstvo zdravotnictví bude jednat s pojišťovnami a distributory, aby bylo možné do ordinací dostat všechny dodávky vakcín Moderna.

Praktičtí lékaři v prohlášení také uvedli, že právě na nich bude ležet tíha přesvědčování nerozhodnutých lidí o důležitosti nechat se očkovat. „I další fáze očkování, která Českou republiku čeká, tedy přesvědčování nerozhodnutých, popřípadě odmítajících, tak aby došlo k vytvoření kolektivní imunity, je z velké části v rukách všeobecných praktických lékařů,“ dodali lékaři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…