Očkování: Titanik, jdeme ke dnu. Kašleme na Západ, řekli si. A zařídili se

28.01.2021 10:07

Statistiky očkování jsou ke státům Evropské unie neúprosné. Nejlepší je Velká Británie, která z unie vystoupila, hned za ní Srbsko, které o vstup zatím usiluje. Srbové očkují čínskou vakcínou a srbský prezident řekl, že pomoc od EU nečeká, pokud by se na ni spolehl, šlo by Srbsko ke dnu jako Titanik. Maďarsko už objednalo ruskou vakcínu a v Česku premiérův poradce Roman Prymula říká, že Česko by si ji pro své účely mohlo schválit a nakoupit také.

Očkování: Titanik, jdeme ke dnu. Kašleme na Západ, řekli si. A zařídili se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula a Andrej Babiš

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Jak jsem již informovali, ne všechny země v Evropě očkují stejně rychle. Data o tom, kolik dávek bylo již podáno, shromažďuje agentura Bloomberg. A zatím v očkování vedou země mimo Evropskou unii. Prvenství drží teprve nedávno z unie vystupivší Velká Británie, jež dle dat zatím dokázala podat 11 dávek na každých 100 obyvatel. Druhá příčka ovšem možná překvapí. Jedná se o Srbsko, které o členství v unii usiluje, ale zatím mezi členské země nepatří. Dle dat agentury zatím rozdělilo 5,2 dávky na 100 obyvatel, v přepočtu tedy 361 140 dávek vakcíny.

Až třetí příčku drží země EU, ovšem není to v Česku tak vychvalované Německo, ale Malta, která má půl milionu obyvatel a průměr 4,5 podané dávky na 100 obyvatel. I čtvrtou příčku drží ostrovní stát a opět se jedná o nečlenskou zemi, tedy Island, s 4,3 dávkami na 100 obyvatel.

Z těchto čtyř premiantů jedině Srbsko není ostrovním státem (naopak, vůbec nemá přístup k moři). Úspěchu balkánské země se věnoval server Euronews. Srbsko se s vakcínou spolehlo na Čínu s odůvodněním, že má jen malou šanci dostat vakcínu od států EU. Čínská lidová republika dle Euronews poskytla Srbsku jeden milion dávek vakcíny Sinopharm. Kromě Srbska byla tato vakcína schválena i ve Spojených arabských emirátech. Dle testů se její účinnost pohybuje mezi 79 až 86 procenty.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

Jak server připomíná, Čína do Srbska masivně investuje v naději, že se stane jedním z bodů na Nové Hedvábné stezce (Belt and Road Initiative). Na výtky kritiků srbský prezident Vučić říká, že momentálně se na světě bojuje o zdroje a chudší země jsou ponechány napospas. „Svět jako Titanik narazil na ledovec a jako na Titaniku se bohatí snaží zachránit akorát sebe a své blízké,“ posteskl si. „Připravili si drahé záchranné čluny a ti z nás, kteří nejsou bohatí, ale jsou malí, jako země západního Balkánu, tak jdeme ke dnu společně s Titanikem. Možná to tak nechtějí, ale zas tolik jim na nás nezáleží,“ rozvedl metaforu. Srbsko dle Euronews obdrželo 10 000 dávek vakcíny Pfizer, ale Vučić pravil, že bude dále spoléhat na čínskou vakcínu. Kromě Srbska se na Evropskou unii rozhodlo nespoléhat i Maďarsko, které dle Euronews objednalo 2 miliony dávek ruské vakcíny Sputnik V.

A návrhy, aby se zdroje vakcíny diverzifikovaly, kolují i Českem. Dodávky vakcíny totiž zatím pokulhávají. Včerejší „nepokyn“ k zastavení očkování toho je celkem jasným důkazem. Ruští výrobci už požádali o registraci Evropskou lékovou agenturu (EMA), pokud by tato vakcínu schválila, mohla by se používat ve všech zemích EU. Nicméně premiérův poradce Roman Prymula navrhuje nečekat a schválit si vakcínu na vlastní pěst. „Když jsme v akutním nedostatku vakcín, je to cesta, jak se k nim dostat rychleji a rychleji naočkovat populaci,“ řekl pro Lidovky.cz. Hodlá o tom prý jednat s Babišem, který se k této variantě zatím nevyjádřil.

Ministr zdravotnictví Blatný je k této variantě skeptický. „Jsme jedním z evropských států, který ctí dohody a smlouvy, jež jsou uvnitř Evropské unie platné. Nemám nic proti žádné vakcíně, ať už je z Ruska, z Číny, z Indie, odkudkoliv, pakliže projde stejnými testy jako jakákoliv jiná v rámci Evropské lékové agentury,“ uvedl již dříve a dle své mluvčí toto stanovisko nezměnil. Právě jeho ministerstvo by na základě stanoviska SÚKLu (Státního úřadu pro kontrolu léčiv – pozn. red.) mělo rozhodnout o případném povolení užívání ruské vakcíny.

Vzhledem k tomu, jak dlouho Evropské lékové agentuře trvalo schválení předchozích vakcín, se nedá očekávat, že by v tomto případě schválení bylo rychlé. „Můžeme jít vlastní cestou, to může jakýkoliv unijní stát. Akorát bychom nespoléhali na Evropskou lékovou agenturu, ale využili bychom jiné kontrolní mechanismy,“ uvedl premiérův poradce dle serveru Lidovky.cz. A vysvětlil, že pak na sebe stát bere veškerá rizika a nemůže vakcínu přeprodávat, je určena jen k použití na jeho území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…