Očkovaní cizinci budou moct cestovat do Česka. A stejně tak Češi ven. Babiš jedná se zahraničím

06.05.2021 22:33

Premiér Andrej Babiš (ANO) při čtvrtečních interpelacích uvedl, že očkovaní by od 15. května mohli snadněji cestovat; Česká republika o tom jedná s okolními státy jako Maďarsko a Slovinsko. Od 17. května je v plánu umožnění venkovních kulturních akcí pro až 700 lidí a vnitřních akcí pro až 400 osob, uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). To musí v pondělí schválit kabinet.

Očkovaní cizinci budou moct cestovat do Česka. A stejně tak Češi ven. Babiš jedná se zahraničím
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Můžeme od 15. května a my umožníme, aby na území České republiky cestovali jejich občané s potvrzením o provedeném očkování, jestliže uplynulo nejméně 14 dní od aplikace očkovací látky, druhé dávky, pokud se nejedná o jednodávkovou vakcínu,“ řekl předseda vlády.

Česko podle něj vedle svých sousedů osloví ještě největší destinace pro české občany, tedy Chorvatsko, Řecko a Bulharsko a další, uvádí iDNES.cz.

Covid pasy, které mají usnadnit bezpečný volný pohyb občanů po celé Evropské unii, budou podle premiéra Andreje Babiše fungovat v digitální i papírové podobě. „Bude to s QR kódem,“ doplnil.

Ministr Zaorálek na svém twitteru nastínil plán ohledně povolení venkovních akcí s účastí až 700 lidí a vnitřních akcí s účastí až 400 lidí od 17. května.

O týden později by pak mohlo přijít navýšení na 1000 lidí venku a 500 uvnitř. „Vše samozřejmě za přísných hygienických pravidel s použitím antigenních/PCR testů, s ochranou dýchacích cest a podobně,” uvedl na twitteru s tím, že návrh musí nejdříve ještě odsouhlasit vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…