Od 21. října z EU do Ruska nevozte produkty z hovězího masa. Budou zakázané

19.10.2014 15:20

Rusko se rozhodlo zakázat od úterý 21. října dovoz výrobků z hovězího masa, odřezků a masokostní moučky ze zemí Evropské unie kvůli jejich údajné nevyhovující kvalitě. Podle ekonomické agentury Prajm to oznámil šéf ruské veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor Sergej Dankvert. Dopad nejnovějšího zákazu na české producenty masa ale bude minimální.

Od 21. října z EU do Ruska nevozte produkty z hovězího masa. Budou zakázané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maso, ilustrační foto

„Z ruských sankcí bylo pro české potravináře problematické spíše ovoce, kdežto maso se do Ruska prakticky nevyváží,“ řekla dnes ČTK mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. „Vývoz hovězího masa z Česka je obecně velice malý,“ doplnil předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud. Většinu vývozu představuje přeprava živého skotu do Rakouska nebo Německa za porážkou.

Páteční jednání mezi představiteli EU a Ruska v Litvě nesplnilo očekávání ruské strany

Zákaz by podle Kalouda neměl mít významný dopad ani na okolní evropské státy, protože ani pro ně není Rusko významným odběratelem masných produktů. Do Ruska se z EU vyvezou zhruba tři procenta objemu výroby vepřového masa a u hovězího masa bude tento objem ještě nižší, dodal.

Moskva už počátkem září zavedla embargo na dovoz potravin z EU, Kanady, Austrálie a Norska v reakci na západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinské krizi. Nyní zakázané položky pod toto odvetné opatření podle Dankverta nespadaly. Moskva nové restrikce zdůvodňuje nespokojeností s údajně nedostatečnou kvalitou zmíněných produktů vyvážených z EU. Konečné rozhodnutí o zákazu se prý Rosselchoznadzor rozhodl přijmout, protože páteční jednání mezi představiteli EU a Ruska v Litvě nesplnilo očekávání ruské strany a nebyla zaručena náprava do budoucna.

Rosselchoznadzor podle Dankverta opakovaně vyjadřoval výhrady ke kvalitě a bezpečnosti dovážených produktů z hovězího masa a masokostní moučky. Služba prý zaznamenala 17 případů přítomnosti zakázaných látek v produktech pocházejících ze šesti zemí EU: Dánska, Itálie, Maďarska, Německa, Polska a Rakouska. Šlo o chloramfenikol, kadmium, tetracyklin, olovo, ale i o listérie a salmonely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…