Od Babiše nikdy. Rodina zemřelého zpravodajce odmítla cenu

23.07.2020 18:28

Rodina zesnulého bývalého šéfa Vojenského zpravodajství a civilní rozvědky Radovana Procházky odmítla Cenu Bezpečnostní rady státu. Cenu předává premiér a šéf Bezpečnostní rady Andrej Babiš a právě to je podle rodiny generála Procházky problém. „Po našem soudu postrádá morální kredit potřebný k tomu, aby z jeho rukou (nebo z rukou některého z jeho ministrů) mohl tatínek cenu přebírat,“ uvedl generálův syn Ondřej.

Od Babiše nikdy. Rodina zemřelého zpravodajce odmítla cenu
Foto: Jana Deckerová
Popisek: Generál Radovan Procházka

Rodina generála Procházky převzetí ceny odmítla dopisem z 13. července, který byl poté interpretován jako omluva z účasti na ceremoniálu. „Je určitým nedorozuměním, že toto stanovisko bylo interpretováno pouze jako omluva z účasti na ceremoniálu, nikoliv jako odmítnutí ceny jako takové, kterým reálně je,“ řekl podle informací serveru Echo24.cz generálův syn Ondřej.

Převzetí ceny prý brání osoba premiéra Andreje Babiše. „Po našem soudu postrádá morální kredit potřebný k tomu, aby z jeho rukou (nebo z rukou některého z jeho ministrů) mohl tatínek cenu přebírat. Bylo by jistě paradoxní, kdyby tatínek, který svůj život zasvětil boji proti totalitním režimům, měl obdržet bezpečnostní cenu z rukou člověka, na němž ulpívá nevyřešené podezření ze spolupráce s komunistickou tajnou státní policií,“ píše rodina generála Procházky v dopise.

Rodina se také bojí, aby „tatínkův čistý štít nebyl využit k premiérovu osobnímu politickému marketingu“. Procházka zemřel letos 25. června ve věku 93 let. V 50. letech se podílel na protikomunistické činnosti a podával informace na západ, později byl zatčen, brutálně vyslýchán a odsouzen k patnácti letům vězení. Na svobodu se dostal v roce 1964.

Po vzniku samostatné České republiky byl prvním ředitelem Vojenského zpravodajství, působil i ve vedení Bezpečnostní informační služby a stál v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace. V roce 1997 obdržel od prezidenta Václava Havla Řád bílého lva za odpor proti totalitnímu režimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…