Od Babiše se prý odvrací i jeho věrný protikorupční spojenec. Chucpe, oligarchizace, pustil se do něj zostra

29.01.2017 6:47

Chucpe. Tak nazval situaci kolem současného ministra financí Andreje Babiše (ANO) předseda Transparency International David Ondráčka. Babiš totiž čelí podezření, že nakoupil dluhopisy Agrofertu, aniž na ně měl dostatek financí. Píše o tom server Echo24.cz.

Od Babiše se prý odvrací i jeho věrný protikorupční spojenec. Chucpe, oligarchizace, pustil se do něj zostra
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Ondráčka, bývalý ředitel Transparency International ČR

Právě týdeník Echo upozornil na skutečnost, že Babiš neměl dostatek čistých zdaněných příjmů, aby si mohl dovolit všechny své osobní útraty a životní náklady. Když pak Babiš začal svou finanční situaci vysvětlovat, padla při více vyjádřeních různá výsledná čísla o výši jeho majetku.

Celou situaci tak Ondráčka v rozhovoru pro DVTV.cz nazval jako částečně chucpe. „Zejména v situaci, kdy je ministrem financí a je zodpovědný za výběr daní a bojuje proti daňovým únikům na všech úrovních, zavádí EET a tlačí na malé hospody, aby přiznávaly každou korunu, to je velmi problematická záležitost,“ myslí si Ondráčka.

A o Babišovi pohovořil i v souvislosti s oligarchizací politiky, kdy podle něj Babiš svým vstupem do politiky zapříčinil úplné rozhození politického systému. 

„Tři roky si myslím, že si s tím lámou hlavu novináři, analytici, opoziční politici a nevědí, jak s tím naložit. Došli k tomu, že se musí vytvořit trochu upravená pravidla hry, jako je třeba ten zákon o střetu zájmů – Lex Babiš,“ dodává Ondráčka s tím, že to však nepomůže, neboť Babiš převede majetek na svěřenský fond. Jediná šance v tomto směru je podle něj kultivovat a posilovat politické strany, aby byly schopny konkurovat i té síle peněz a vlivu.

Ondráčka byl přitom dlouhodobým Babišovým podporovatelem, dokonce se o něm spekulovalo jako o možném ministrovi vnitra.

Původní text ZDE.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…